BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: hanyatlik az európai versenyképesség

A magyar kormányfő elmondta, Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

Az európai versenyképesség súlyosan hanyatik; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután Luc Frieden luxemburgi kormányfővel tárgyalt.

FRIEDEN, Luc; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a luxemburgi miniszterelnökkel tárgyalt / Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor elmondta, Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik. Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.

A két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségességéről is 

– közölte Orbán Viktor, hozzátéve, luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségessége ügyében is.

 

Orbán Viktor meghívására érkezett Budapestre Luxemburg miniszterelnöke. Luxemburg egyike az Európai Unió elődjének hat alapítója közül, és ez az ország volt az Európai Unió Tanácsának elnöke a legtöbbször. Talán ebből a múltból is kiindulva Luc Frieden olaj szeretne lenni az unió politikai gépezetében, azaz szeretné áthidalni a tagállamok közti ellentéteket.

Luc Frieden úgy gondolja, hogy a magyar kormány és az uniós tagállamok elhidegülése egymástól nemcsak Orbánnak róható fel.

„Néha megdöbbenek azon, hogy milyen kevés erőfeszítést tesznek az országok annak megértésére, hogy mit gondol a másik fél” – mondta az év elején a Politicónak.

Frieden pártja az Európai Parlamentben a konzervatív-jobboldali Európai Néppártban ül, ahol korábban a Fidesz–KDNP is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.