BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizs új botránya: örökre megváltozhat az Eiffel-torony

A párizsi olimpia látott elég botrányt, és még nincs vége: most a polgármester, Anne Hidalgo a helyiek megkérdezése nélkül döntött az Eiffel-torony jövőjének sorsáról. Az olimpia alatt az Eiffel-torony viselte az ikonikus öt karikát, Párizs polgármestere pedig ezt meg akarja tartani, amivel egy jó időre megváltoztatná a főváros látképét.

Nincs vége a párizsi olimpia körüli botrányoknak: Anne Hidalgo, Párizs polgármestere nagy vitát indított azzal a bejelentésével, hogy az olimpiai játékok után is szeretné megtartani az Eiffel-tornyon elhelyezett olimpiai karikákat. A hír eléggé megosztotta a párizsiakat: egyesek támogatják a karikák megtartását, mondván, hogy színt visznek a város ikonikus nevezetességébe, mások viszont (főleg az örökségvédők) úgy gondolják, hogy az olimpia ikonikus jelképe megszentségteleníti az Eiffel-tornyot.

The Olympic Rings Displayed On The Eiffel Tower, Párizs új botránya: örökre megváltozhat az Eiffel-torony
Párizs új botránya: örökre megváltozhat az Eiffel-torony / Fotó: NurPhoto via AFP

„A döntés az enyém, és megvan az Olimpiai Bizottság beleegyezése” – nyilatkozta a polgármester. Hidalgo hozzátette, hogy a mostani, nagy méretű karikákat később egy könnyebb változatra cserélnék. A vitában felmerült az is, hogy 

a polgármester előbb megkérdezhette volna a párizsiakat a tervéről, ugyanis ez nem történt meg. 

A polgármester támogatói példaként felhozták, hogy az Eiffel-torony már korábban is viselt reklámokat: 1925 és 1936 között a Citroen cég hirdetését. Anne Hidalgo merész és gyakran megosztó reformjairól ismert – számol be róla a BBC.

Legutóbbi döntései, mint például az elektromos járművekre (SUV-okra) kivetett parkolási díj emelése, heves ellenállást váltottak ki. A vita továbbra is zajlik, és kérdés, hogy a polgármester terve végül megvalósul-e, vagy visszavonják. Ami biztos, hogy a párizsi olimpia mindenképpen a megosztottsága miatt kerül be a történelemkönyvekbe, ezen pedig a jelenlegi helyzet sem segít.

Párizs után szabadon: Varsó is olimpiát akar rendezni

Donald Tusk kormányfő nemrég egy varsói sajtókonferencián közölte, hogy Lengyelország a belátható jövőben szeretne olimpiát rendezni, terveik szerint vagy a 2040-es vagy a négy évvel későbbi, 2044-es ötkarikás játékok rendezéséért szállnának harcba. 

Lengyelország még sosem szervezett olimpiát korábban, 

de az elmúlt években számos nagyszabású sporteseménynek is a házigazdája volt. 2012-ben Ukrajnával közösen rendezték meg az akkor még 16 csapatos labdarúgó-Eb-t, tavaly nyáron pedig Krakkóban és a kis-lengyelországi vajdaságban került sor az Európa-játékokra, amelyen 29 sportágban 48 ország 6857 versenyzője mérte össze tudását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.