BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb árvíz szedett halálos áldozatokat

Már több száz áldozata van a nepáli áradásoknak. Az árvíz miatt több tíz embert tartanak eltűntként nyilván.

Tovább nőtt kedden a nepáli áradások halálos áldozatainak száma, amely már elérte a 209-et. A korábbi adatok még száz halottról szóltak.

nepál árvíz
A nepáli árvíz / Fotó: AFP

Péntekről szombatra virradó éjszaka a nepáli fővárost és az ország keleti és középső részének nagy részét húsz éve nem látott áradás sújtotta a dél-ázsiai nyári monszunszezon végén. Katmandu egész kerületeit elöntötte a völgyön átfolyó Bagmati folyó rendkívüli és hirtelen áradása miatt keletkezett sár és mindenféle törmelék áradata. A hatóságok tájékoztatása szerint kedden folytatódott a kutatás az esetleges túlélők után a főváros iszappal borított kerületeiben. A nepáli belügyminisztérium 29 embert eltűntként tart nyilván.

A nepáli hadsereg közölte, hogy már több mint négyezer embert menekítettek ki helikopterrel, motorcsónakkal és mentőcsónakkal. Számos, Katmandut az ország többi részével összekötő utat ellepett az iszap. Legalább 35 áldozatot élve temetett maga alá három jármű, amikor egy földcsuszamlás elborította az egyik utat a fővárostól délre – közölte a rendőrség.

Az utak megtisztítására buldózereket és más kotrógépeket vetettek be. A meteorológiai szolgálat adatai szerint 14 körzetben mértek rekordmennyiségű csapadékot szombat reggel.

A katmandui repülőtéren lévő állomás 240 milliméteres esőt mért, ez 2002 óta a legmagasabb érték

– közölték. A júniustól szeptemberig tartó monszunok minden évben halálos áldozatokat követelnek és pusztítást okoznak Dél-Ázsiában, de az utóbbi években megnőtt az áradások és földcsuszamlások száma.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.