BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Facebook oldalán jelentette be, hogy aznap délutánra bekérette német nagykövetet a minisztériumba. Julia Gross nagykövet egy szerda esti fogadáson élesen kritizálta a magyar kormány külpolitikáját, Szijjártó Péter szerint a diplomata ezzel beavatkozott hazánk belügyeibe.

„Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe. A hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet, ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan. A nagykövetet délutánra bekérettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumba” – írta csütörtökön délután Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

F1 Hungarian Grand Prix 2024
Szijjártó Péter csütörtök délutánra bekérette a külügyminisztériumba a budapesti német nagykövetet/Fotó: NurPhoto via AFP

A tárcavezető a lépéssel Julia Gross szerda este elmondott beszédére reagált. Németország Budapestre akkreditált nagykövete a német egység napja alkalmából tartott fogadáson elmondott nyitóbeszédében szokatlanul kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormány külpolitikáját illetően.

A nagykövet a Mandiner cikke szerint megemlítette, hogy Magyarország fontos szerepet játszott Németország újraegyesítésében, és hazánk akkor, valamint a 2004-es EU-csatlakozáskor jelentős bizalmi tőkét szerzett magának, ez a bizalom azonban a diplomata szerint mostanában egyre inkább megrendülni látszik. Gross külön említette Orbán Viktor ukrajnai és oroszországi békemisszióját és a Svédország és Finnország NATO-csatlakozása körüli huzavonát, mint olyan lépéseket, amik a bizalom megrendüléséhez vezettek.

Julia Gross ugyanakkor leszögezte, Magyarország jelenleg is fontos partnere és szövetségese Németországnak, és szeretnék, ha a két ország közti barátság és bizalom megmaradna. Ettől függetlenül úgy vélekedett, hogy 

„Magyarország olyan úton jár, amely eltávolítja a barátaitól”.

A barátság kapcsán a jelentős részben a német gazdaság tartós gyengélkedése miatt szükséges magyar gazdaságpolitikai irányváltást kritizálva jelezte azt is, hogy „Magyarország valódi barátai Európában vannak, és ezen a konnektivitásról és a semlegességről szóló beszédek sem változtatnak semmit”.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.