BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rakétákkal támadták az ukránok Herszont

A város elfoglalása volt az inváziós erők egyik első nagyobb sikere.

Tocska-U ballisztikus harcászati rakétákkal és nagy teljesítményű rakéta-sorozatvetőkkel támadták az ukrán csapatok Herszont – mondta Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő. Hozzátette, hogy az orosz légvédelem elhárította a támadást. A szóvivő szerint a csapás célpontjai az Usakov sugárút melletti lakónegyedek voltak, ahol számos szociális intézmény található. A RIA Novosztyi szerda éjjel azt írta, hogy

az ukránok Tocska-U és Uragan rakéták bevetésével támadták a herszoni tévéközpontot,

de az orosz tévécsatornák adását átjátszó toronyban látható sérülés nem keletkezett.

Kherson,Pinned,On,A,Map,Of,Ukraine.,Map,With,Red
Fotó: Shutterstock

A tábornok szerint emellett lelőttek egy olyan ukrán Tocska-U rakétát is, amelynek célpontja a Harkiv megyei Izjum egyik kórháza volt, amelyben egy orosz orvosi különítmény állomásozik, valamint egy ukrán Szu–24-es harci gépet is megsemmisítettek.

A tábornok szerint a rakétaerők és a tüzérség egységei az éjszaka folyamán 408 célpontra mértek csapást, köztük 18 irányítási pontra.

A légierő precíziós föld-levegő rakétákkal két előerő- és hadfelszerelés-összpontosítási területet támadott, valamint két hadianyagraktárt semmisített meg Barvinkove és Ivanivka közelében,

a harcászati gépek pedig 67 katonai létesítményre mértek csapást, több mint 300 ukrán „nacionalistát” és mintegy 40 páncélozott járművet megsemmisítve.

A RIA Novosztyi csütörtök reggel közölte, hogy a határ menti orosz Belgorod megyében ukrán oldalról tűz alá vettek egy humanitárius segélyszállítmányt. Az incidensnek nem voltak sebesültjei.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője a szerda éjjel kiadott tájékoztatójában azt állította, hogy az ukrán fegyveres alakulatok továbbra is erődítmények kiépítéséhez és nehézfegyverek fedezékeként használják az egészségügyi infrastruktúrát. Erre Kosztyantyinivkából és Zaporizzsjából hozott fel példát.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő is megszólalt, ő a Szolovjov.LIVE online tévéműsorban nyilatkozott. Kilátásba helyezte, hogy Moszkva minden intézkedésre reagálni fog, beleértve az „idióta” intézkedéseket is.

A diplomata arra reagált, hogy az amerikai képviselőház elfogadott egy törvénytervezetet, amely lehetővé fogja tenni, hogy a külföldön lefoglalt orosz vagyont Ukrajna támogatására fordítsák.

Zaharova „idióta jellegűnek” nevezte azt az amerikai kezdeményezést is, hogy

Oroszországot nyilvánítsák a terrorizmust támogató állammá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösség még nem adott jogi minősítést az Egyesült Államok szíriai, líbiai, iraki és egyéb beavatkozására, ezért az elképzelés visszaüthet Washingtonra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.