BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dübörög a román építőipar

A 2022-es év első tizenegy hónapjában két számjegyű volt a növekedés Romániában. Egy évvel korábban még csökken az építőipari termelés.

Romániában a nyers adatok szerint 12,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a tavalyi év első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához mérten – ismertette szerdán közzétett jelentésében a román országos statisztikai intézet.

One United Properties Residential Apartments Ahead of IPO
román építőipar
Dübörög a román építőipar.
Fotó: Getty Images

A naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 10,1 százalékos volt a vizsgált időszakban. Novemberben az építőipari termelés 20,3 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint az előző év azonos hónapjához mérten, a naptárhatással kiigazított érték szerint az emelkedés 20 százalék volt.

Októberhez képest 5,9 százalékkal nőtt a nyers adatok értelmében, ugyanakkor a kiigazított érték szerint 1 százalékkal csökkent a román építőipar teljesítménye.

Az első tizenegy hónapban a növekedés főleg a felújítási munkálatoknak volt köszönhető, amelyek volumene 24,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A karbantartási és javítási munkálatok volumene 18,8, az új építéseké 9,2 százalékkal nőtt. Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 21,8, az ipari létesítményeknél 12,7 százalékos növekedést jegyeztek fel, míg a lakóépületek építése 3,4 százalékkal nőtt. Tavaly az év egészében 1,8 százalékkal csökkent a román építőipari termelés, miután 2020-ban 15,9, 2019-ben csaknem 28 százalékkal nőtt.

Visszaesés várható Magyarországon az építőipari termelésben idén

Az ÉVOSZ előrejelzése szerint 2023-ban a felére eshet vissza az újonnan épült lakások száma a tavalyihoz képest. Az építőipari cégek sem optimisták. A szervezet elnökének becslése szerint 2022-ben 22 ezer új lakás épült és 250 ezret újítottak fel hazánkban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.