BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét Kijevbe látogatott Charles Michel

Az Európai Tanács elnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztetett. Michel az unió támogatásáról biztosította Kijevet.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol az Európai Unió Ukrajnának nyújtandó további támogatásáról folytat tárgyalásokat.

Press conference of Volodymyr Zelenskyy and Charles Michel in Kyiv Kijev
Ismét Kijevbe látogatott Charles Michel.
Fotó: NurPhoto via AFP

Michel a Twitteren megosztott egy vasúti peronon készült fotót, amely mellé azt írta:

Újra Kijevben, ahol az együttműködés formáiról tárgyalunk. 2023 legyen a győzelem és a béke éve!

Az uniós tisztségviselő kiemelte,  hogy szerinte páncélosokat kell küldeni Ukrajnának, mert a következő néhány hét döntő jelentőségű lehet a fronton.

Michel biztosította az ukrán felet arról, hogy az Európai Unió hallja Ukrajna üzenetét, és tudja, hogy Kijevnek még több légvédelmi rendszerre, tüzérségi fegyverre és lőszerre van szüksége.

„Az ukránok a hazájukért és gyermekeik jövőjéért harcolnak. Ugyanakkor közös európai értékeinkért, a békéért és a jólétért is küzdenek. Szükségük van a támogatásunkra, és meg is érdemlik azt” – fejtette ki a Európai Tanács elnöke.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij a Telegramon tett közzé egy fényképet, amelyen a kijevi kormányzati negyedben üdvözli Michelt.

Közös sajtótájékoztatójukon az ukrán elnök felszólította szövetségeseit, hogy mihamarabb küldjenek még több fegyvert Ukrajnának, mert ez a térségbeli biztonság záloga.

Press conference of Volodymyr Zelenskyy and Charles Michel in Kyiv Kijev
Fotó: NurPhoto via AFP

Az Európai Tanács elnöke Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és az ukrán törvényhozás tagjaival is találkozik kijevi látogatása során.

Az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopard tankokat küld az országnak.

Ez utóbbival kapcsolatban a lengyel védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy legalább egy dandárnyi tankot kell adni Ukrajnának.

Michel arról is beszélt, hogy emellett tervben van egy tizedik szankciócsomag Oroszországgal szemben.

Brüsszel az ukrajnai háborúban elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálásában is segítséget nyújt, és támogatja egy rendkívüli nemzetközi törvényszék létrehozását az orosz politikai és katonai vezetés felelősségre vonása érdekében.

Az iráni elnökkel tárgyalt az együttműködésről Putyin

A kereskedelmi kapcsolatok mellett Szíria ügyében is egyeztettek a felek. Putyin és Raiszi telefonon tárgyaltak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.