BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább lassult az infláció Olaszországban

Az éves árnövekedés mérséklődéséhez elsősorban a szabályozott energiatermékek árának alakulása, valamint kisebb mértékben a feldolgozott élelmiszerek és az alkoholos italok árának lassuló növekedése járult hozzá.

Az olasz infláció decemberben 0,6 százalékkal nőtt éves összevetésben a novemberi 0,7 százalékos emelkedést követően – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján pénteken közzétett előzetes adatokból. Ez azt jelenti, hogy 2021 februárja óta a legkisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak.

Italy Can Meet New EU Fiscal Rules Without Changing Budget
Fotó: Francesca Volpi / Bloomberg via Getty Images

Az Istat előzetes adatai szerint decemberben havi szinten 0,2 százalékos volt a pénzromlás a dél-európai országban, az előző havi 0,5 százalékos visszaesést követően. Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődéséhez elsősorban a szabályozott energiatermékek árának alakulása, valamint kisebb mértékben a feldolgozott élelmiszerek és az alkoholos italok árának lassuló növekedése járult hozzá. 

A szabályozott energiatermékek árcsökkenése a novemberi 34,9 százalékról 41,7 százalékra gyorsult, míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 22,5 százalékos csökkenés után 21,1 százalékkal esett éves összehasonlításban. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált, harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme decemberben éves szinten 0,5 százalékra mérséklődött a novemberi 0,6 százalékról, havi összevetésben pedig

0,2 százalék emelkedést mértek a novemberi 0,6 százalékos csökkenés után.

A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 3,6 százalékról 3,1 százalékra mérséklődött decemberben. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Olaszország a stagnálással, azaz a nullaszázalékos növekedéssel épphogy elkerülte 2023 harmadik negyedévében, hogy technikai recesszióba kerüljön.

Olaszország hivatalosan is lelép a kínai Új Selyemútról

Olaszország hivatalosan tájékoztatta Pekinget arról a döntéséről, hogy kilép Hszi Csin-ping elnök zászlóshajójának, az Új Selyemút kezdeményezésnek a megvalósításából, véget vetve ezzel a hónapok óta tartó találgatásoknak. Róma 2019-ben megdöbbentette nyugati szövetségeseit, amikor aláírta az ambiciózus beruházási programot. Az olasz kormány azonban több problémát lát az Új Selyemútban, mint hasznot.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.