BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gas supply Germany

Már a téli nagy betárolás előtt kilőtt a gáz ára Európában

A piacokat nyugtalanítja az orosz–ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és a norvég gázüzemekben végzett karbantartás, bár Oroszország és Ukrajna jelezte: nem állítják le a gázszállítást.

Megugrott az európai gázár: a holland TTF gáztőzsdén 39-40 euró/megawattóra környékén zajlik a kereskedés. Az áremelkedéshez vezető piaci bizonytalanság elsősorban annak köszönhető, hogy harcok zajlanak az oroszországi Kurszk régióban, köztük Szudzsában. A kisvárosban található az egyetlen tranzitállomás, amelyen keresztül Oroszország még földgázt szállít Európába.

Gas supply Germany
Fotó: AFP

A piacok attól tartanak, hogy az oroszok vagy az ukránok leállítják a gázellátást, ami Magyarországon kívül Szlovákiának és Ausztriának fájna, bár a Bloomberg szerint mindkét háborúzó fél kifejezte hajlandóságát a gázszállítás fenntartására. A nyugtalanságot fokozza a közel-keleti konfliktus és a norvég gázipari létesítményekben végzett karbantartás.

A TTF-gáz ára most magasnak tekinthető ugyan, de hosszú távon már egyáltalán nem vészes: az energiahordozó jegyzése 2022 nyarán a jelenlegi árnak közel tízszeresét is elérte, és az elmúlt egy évben is járt már jelentősen magasabban, 55 euró környékén is. Érdemes megemlíteni, hogy az orosz gáz Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló gáztranzit-megállapodás lejár az év végén.

 Emiatt az orosz gázról való leválásra minden érintett javában készül, bár egy hirtelen, idő előtti leállás sok gondot okozna.

Míg korábban Európa gázellátásának mintegy harmada érkezett Oroszországból, mostanra a régió egyre inkább a Norvégiából érkező csővezetékes szállításoktól, valamint az Egyesült Államokból és Katarból érkező cseppfolyósított földgáz- (LNG) szállítmányoktól függ. A piac pedig az energiaválság átvészelése után is nagyon érzékenyen reagál minden egyes hírre.

A kereskedőkön  érződik ugyan a félelem a gáztranzit megszakadása miatt, de annak a jelenlegi információk szerint nem áll fenn közvetlen veszélye: az Ukrajnán keresztüli gázáramlás jelenleg is folyamatos, így az ellátásbiztonság minden bizonnyal garantálható a következő napokban-hetekben.

Gazprom után Equinor – ismét egy lábon áll Európa gázellátása

A totális állami befolyás alatt álló orosz gázóriás után most egy piaci szemléletű norvég gázmonopólium vált az öreg kontinens legnagyobb szállítójává. Az egy lábon állás tehát nem sokat változott. Jelenleg Norvégia szállítja az EU gázszükségletének 30 százalékát, míg a Gazprom a háború előtt a 35 százalékát fedezte. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.