BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál borúsabb képet fest az ukrán gazdaságról az EBRD

Csökkentette jövő évi növekedési prognózisát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD még így is optimistább, mint az IMF, a jegybank és az ukrán kormány.

Mégsem lesz olyan kedvező Ukrajnában a gazdasági helyzet, mint ahogy abban korábban bíztak. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzése szerint ebben az évben tartható a GDP korábban kalkulált 3 százalékos növekedése, jövőre azonban nem érkezik a várt felpattanás – írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Daily life in Kyiv
KYIV, UKRAINE - AUGUST 26: A general view of the city as daily life continues amid the Russia-Ukraine war in Kyiv, Ukraine on August 26, 2023. As stores and restaurants continue their business in the capital city of Kyiv, citizens stroll through parks with their families and participate in various activities. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Ukrajna, ukrán gazdaság, EBRD
Ukrajna gazdasága felől nem tűnnek el a felhők az EBRD szerint / Fotó: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / AFP

Az európai pénzintézet legfrissebb jelentésében nem változtatott 2024-es prognózisán, ugyanakkor rontott a 2025-re várt értékeken. Májusban ugyanis még Ukrajna nemzeti össztermékének jövő évi növekedését 6 százalékosra becsülte az EBRD, azonban most már csak 4,6 százalékos bővülést tart reálisnak.

Az indoklás szerint az orosz–ukrán háború során az ország energetikai infrastruktúrájában keletkezett károk negatívan hatnak az ukrán gazdaság teljesítményére, és az előrelépést gátolja az egyre fenyegetőbb munkaerőhiány is.

Az EBRD előrejelzése még ezzel együtt is jóval optimistább az ukrán kormány 2,7 százalékos prognózisánál, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5-3,5 százalékos előrejelzésénél, valamint az Ukrán Nemzeti Bank 4,1 százalékos várakozásánál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.