BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A versenyképesség felpörgetéséről szólt az Eurofi konferencia

Az EU-elnökség keretében hazánkba látogattak az unió legfontosabb pénzügyi szakemberei. Nagy Márton képviselte Magyarországot az Eurofi konferencián.

Magyarország mint az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő tagállam adott otthont az idei év második Eurofi konferenciájának, melynek középpontjában az európai gazdaság- és pénzügyi politika állt. A párizsi székhelyű nonprofit szervezet évente két alkalommal szervezi meg konferenciáját, melyen az EU gazdasági és pénzügyi politikai döntéshozói, valamint a pénzügyi szektor vezető tisztségviselői vesznek részt. A rendezvényen hazánkat Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára képviselte – írta közleményében a szaktárca.

HUNGARY-BUDAPEST-UNIVERSITY-CHINA-NIO-STRATEGIC PARTNERSHIP
Nagy Márton képviselte Magyarországot az Eurofi konferencián / Fotó: AFP

Az Eurofi konferencián tartott beszédében Nagy Márton kiemelte, hogy a jelenlegi nemzetközi kihívások közepette Európa lemaradóban van globális versenytársaival szemben, emiatt kulcsfontosságú az Európai Unió és tagállamai versenyképességének folyamatos erősítése. Ennek érdekében – a magyar soros elnökség keretében – kidolgozás alatt áll egy új versenyképességi megállapodás, amely októberben kerül bemutatásra. 

A tárcavezető felhívta a figyelmet Mario Draghi szeptember 9-én nyilvánosságra hozott versenyképességről szóló jelentésére is. Hangsúlyozta: a pénzügyi szektornak kiemelten fontos, katalizátorszerepe van a versenyképesség fokozásában, ezért az ágazat szereplőit támogatni kell a fenntarthatóság és a digitalizáció terén, ugyanakkor

 a legelső helyen a fogyasztók és a fogyasztók védelme állnak.

Túri Anikó közigazgatási államtitkár a lakossági fizetési szolgáltatások aktuális kérdései és a Tőkepiaci Unió következő uniós jogalkotási ciklusra vonatkozó prioritásai kapcsán vett részt panelbeszélgetéseken. A Tőkepiaci Unióval összefüggésben azt emelte ki, hogy a kezdeményezés fontossága növekszik, az eddigi előrelépések ellenére azonban további erőfeszítésekre is szükség van. Ennek érdekében átfogó és részletes hatásvizsgálat kell, ami segíthet azonosítani a jelenlegi tőkepiaci helyzet kihívásait és a kritikus területeket, ahol beavatkozásra van szükség.

Az államtitkár szerint fontos lenne azonosítani azokat a területeket, ahol a szabályozás változásának dinamikáját csökkenteni kell annak érdekében, hogy megfelelően értékelni tudjuk a korábbi módosítások hatásait. 

Kitért arra is, hogy a politikailag vitás témák helyett – amelyekben nehéz kompromisszumot elérni – prioritásként az olyan intézkedéseket kell kezelni, ahol az előrelépés a tagállamok közös érdeke.

Túri Anikó emlékeztetett arra, hogy a digitalizáció gyors előretörésével párhuzamosan a csalási módszerek is egyre kifinomultabbak, ez pedig komoly veszélyeket rejt. Ennek visszaszorítása érdekében kulcsfontosságú a pénzügyi tudatosság növelése, ami a tagállamok kormányainak és pénzforgalmi szolgáltatóinak közös érdeke és felelőssége. Megjegyezte, hogy a magyar kormány már lépett a csalások elleni fellépés érdekében: kidolgozott egy jogszabály-módosítást, amely augusztusi hatályba lépése óta bevonta a NAV-ot mint hatóságot a csalások elleni küzdelembe. Az új rendszer a pénzforgalmi szolgáltatók esetében egy információs láncot alakított ki, amely csalás esetén gyors és hatékony fellépést tesz lehetővé a pénz csalókhoz kerülése ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.