BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átfogó Zsolnay-kollekció

Egyedülálló lehetőséget kínál a legkülönfélébb korú, típusú és árú Zsolnay-kerámiák vásárlására a Polgár Galéria csütörtöki aukciója. A négyszáz tétel egy bécsi magángyűjteményből kerül kalapács alá.

A legmagasabb kikiáltási árú darab egy 40 centiméter magas, színjátszó eozinfestéssel díszített virágmotívumos váza, amelyet Nikelszky Géza készített 1903-ban (287. tétel). Az egyedi darab 3,2 millió forintról várja a liciteket a Váci utcában. A huszadik század elejéről több más olyan tárgy is szerepel a kínálatban, amelynek ára milliós kategóriában mozog: egy plasztikus homárokkal díszített ovális kaspó (324.) például 1,8 millió, egy papagájmotívumos váza (264.) 2,2 millió forintról indul. Természetesen alacsonyabb áron is szert tehetünk a pécsi gyár szecessziós kerámiáira, keressünk akár vázát, vizeskorsót, dísztálat vagy éppen vitrinfigurát, sőt századfordulós tervrajzok is a birtokunkba kerülhetnek. Utóbbiak olyan ismert tervezőktől származnak, mint Mack Lajos vagy Apáti Abt Sándor, és némelyikük önálló grafikai alkotásként is megállja a helyét.

A gyűjtemény legrégebbi darabja, egyben az aukció kezdő tétele egy 1865-ből származó, nagyon ritka lombkorsó, amelyet mindössze 75 ezer forintról indít Polgár Árpád. Néhány más egyszerű, népművészeti ihletésű, kék-fehér színvilágú korsó is kalapács alá kerül az 1870-es, 1880-as évekből, de igazán a század végi historizáló tárgyak kínálata széles. Dísztálak reneszánsz alakokkal, ónfedeles söröskupa lakomázó társasággal, mór stílusú váza vagy számtalan teás- és kávéscsésze ugyanúgy szerepel az anyagban, mint keleti témájú porcelánképek (229. és 230. tétel, 1,4, illetve 1,7 millió forint).

Porcelánképeket a kollekció legkésőbbi, 1980-as évekbeli részében is találunk: Amerigo Tot faliképei ülő és táncoló nőket ábrázolnak (383. és 390. tétel, 1,8, illetve 2,8 millió forint). Ezekkel ellentétben inkább kordokumentum, semmint művészeti alkotás az ötvenes-hatvanas évekből származó Lenin-büszt, szovjet katona és munkásőrpár, vagy az 1977-es, zöld eozinmázas Elvis Presley (368–371. tétel). VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.