BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három évezred műtárgyai

Néprajzi alkotásokra, bútorokra és más műtárgyakra licitálhatunk ma délután 17 órától a Nagyházi Galériánál. A cég 141. árverése a múlt hét pénteki és szombati képaukciókénál (VG, október 8., 15. oldal) sokkal nívósabb kínálattal várja a gyűjtőket.

Az első etapban az 1998-ban elhunyt erdélyi származású karmester, Erich Bergel hagyatékának nyolcvan műtárgya kerül kalapács alá. A jó szemmel válogatott és sok esetben neves szakértők attesztjeivel ellátott tételek között ókori és prekolumbiánus kerámiákat, valamint 18. századi szász ónedényeket is találunk, de a legnagyobb számban a 18–19. századi erdélyi fazekasság emlékei szerepelnek az anyagban. Utóbbiak többsége tíz-húszezer forint körüli árról indul, de egy sgraffitós díszítésű szászkézdi tálért legalább 180 ezret kell kifizetni a jutalékon kívül.

A Bergel-gyűjtemény után közel kétszáz tételnyi néprajzi és egyéb műtárgy kerül kalapács alá. A bokályok, tálak, üvegpalackok, használati tárgyak, viseletek, ládák mellett – 81–97. számmal – másfél tucat homokkő és csontfaragványt is felvonultat a galéria. Ezeket a 19. században készítették Ószőny környéki mesteremberek, hogy a római kori leleteket feltáró régészeket az antiknak tűnő töredékek elásásával megtréfálják. A szó mai értelmében nem hamisítványok ezek az alkotások, inkább a hazai régészet hőskorához kapcsolódó kultúrtörténeti ritkaságoknak tekinthetjük őket. A Nagyházinál 30–60 ezer forintról induló darabok külön érdekessége egyébként, hogy szinte kizárólag kőfaragványok, holott az ószőnyi álleletek nagyobb része csontból készült.

Az aukció zárásaként száztételnyi bútorra és lakberendezési tárgyra (tükör, kandallóóra, kályha, ablaktábla) keres vevőt a cég. A bútorok között igazán ritka, nívós darabok is szerepelnek: 1770 körül készült osztrák tálalószekrény gazdag faintarziával (282. tétel, 1,8 millió forint), hasonló korú és gazdagságú állóóra (281. tétel, 2,6 millió forint), vagy emeletes írószekrények 2,2, illetve 2,8 milliós induló áron (287., 283.). Aki a huszadik századi bútorokat kedveli, annak egyebek mellett a 364. számú íróasztalra érdemes figyelnie. Az 1910 körül készült mahagóni- és paliszanderborítású, csont- és ébenfa berakásos bútor 260 ezer forintról várja a liciteket. TG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.