BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kelendők a klasszikus fotók

A fotók hazai megbecsültségét ismerve tisztes eredményel zárult az Ágens Fotóművészeti Galéria szeptember végén rendezett, sorrendben immár 3. fotóárverése. Az aukcióra került 163 tételnek valamivel több mint harmada talált gazdára az este folyamán. Jellemzően az idősebb generációhoz tartozó művészek és a klasszikus, befutott nevek, a század első felében élt és külföldön híressé vált fotóművészek munkái voltak a legkelendőbbek. A várakozásnak megfelelően Moholy-Nagy László és André Kertész voltak az est legkedveltebb alkotói, az ő képeik minden esetben legalább kétszeres értéknövekedést értek el. Moholy-Nagy eredeti negatívról készült 2005-ös egyszeri nagyításai (10. tétel, 73/160 ezer forint; 15. tétel, 73/150 ezer forint) és a művész feleségét, Lucia Moholyt ábrázoló, az 1930-as években Dessauban készült felvétel 1994-es nagyítása (36. tétel, 110/220 ezer forint) egyaránt sikeresek voltak. André Kertész 1960 körült készült fotográfiája esetében 320 ezer forintnál koppant a kalapács, ez egyben az aukción elért legmagasabb árat is jelentette (45. tétel, kikiáltási ár: 160 ezer forint).

Az árverés elején indított Balogh Rudolf-fotó a hagyományosabb fényképek kedvelőinek tetszését vívhatta ki, a naplementét ábrázoló zselatinos ezüst nagyítás 34 ezer forintért kelt el (4. tétel, 25/34 ezer forint).

Kelendők voltak a tájképekből összeállított fotóalbumok is. Egy 78 darab, svájci tájakat megörökítő fényképből álló album kétszeres áron kelt el (6. tétel, 65/130 ezer forint), míg egy 12 darabos, Londont ábrázoló, albuminpapír fotókat tartalmazó album kikiáltási ára 22 ezer forint volt (17. tétel, 12/22 ezer forint).

A szeptember végi aukción ismét bebizonyosodott: a fiatalabb generációkhoz tartozó művészek munkáival, illetve a digitális nyomatokkal szemben ma még meglehetősen tartózkodók a hazai gyűjtők. Néhány kiemelkedő eredmény azonban ebben a kategóriában is akadt, különösen a lírai-festői hangulatú printek voltak sikeresek. Ilyen volt többek között az 1977-ben született Velican-Patrus Dóra idén készült digitális printje, amely jelentős értéknövekedést ért el (153. tétel, 90/150 ezer forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.