BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klasszikus modernek több helyszínen

A Magyar Nemzeti Galéria méltó módon ünnepli alapításának 50. évfordulóját: sorra nyílnak a remek tárlatok. Most Vaszary János gyűjteményes kiállítása tekinthető meg, ami azért is jelentős esemény, mert bő négy évtized után látható ilyen gazdag válogatás az életműből. Közel 350 alkotás csodálható meg a Budavári Palota A épületében, ahol áttekintést kapunk Vaszary sokoldalú művészetéről.

Üvegművészet. Ha valaki még nem látta a Tiffany és Gallé – a szecesszió üvegművészete című kiállítást, november 18-ig még érdemes ellátogatnia a budapesti Iparművészeti Múzeumba, amelynek üveggyűjteménye világviszonylatban is ritkaságszámba megy. Ez a tárlat két művész-üveggyáros, az amerikai Louis Comfort Tiffany és a francia Emile Gallé alkotásai köré szerveződik, továbbá megcsodálhatók a szecessziós üvegművészet jelentős európai és magyar remekei is. Opális vagy zománcozott, szivárványosan fénylő, mívesen díszített és formatervezett üvegtárgyak ritka seregszemléjét láthatjuk itt még három héten át.

Fotó. Brassai a fotótörténet egyik legjelentősebb alakja, azon magyar fotósok egyike, akik külföldön váltak világhírűvé. Tőle láthatók most levelek, családi fotók és rajzok mellett remek fotográfiák a budapesti Nagymező utcában, a Mai Manó Ház Gyulus című kiállításán. Több olyan felvétel nézegethető, amelyen Brassai a harmincas évek Párizsát örökítette meg. A bámulatosan komponált, varázsos hangulatú fotográfiák elvezetik a mai nézelődőt az évtizedekkel ezelőtti hétköznapokba. A világhírű magyar fotográfus kiállítása iránt olyan nagy volt az érdeklődés a Mai Manó Házban, hogy a tervezett október közepi zárás helyett december 2-ig nézegethető az a remek anyag.

Tájfestészet. A szentendrei Ferenczy Múzeumban az első európai művésztelepnek otthont adó Barbizon és környéke, Fontainebleau és az ottani erdő elevenedik meg, úgy, ahogy magyar és francia festők látták. A tárlat nemzetközi anyaga francia közgyűjteményekből kölcsönkapott művekből áll, valamint a budapesti Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő, holland és osztrák festők barbizoni képeiből. A magyarokat egyebek között a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből válogatott Paál László-, Munkácsy- és Mednyánszky-művek reprezentálják, érdemes ellátogatni a tárlatra, ahol november 11-ig (mindennap 10 és 18 óra között) gyönyörködhetnek még a látogatók a barbizoni képekben. EE

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.