BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőnek a piacvezetők

Tovább nyílt az olló az őszi festményárveréseken: a piacvezető cégek jelentősen bővítették forgalmukat a tavalyi év hasonló időszakához képest, ugyanakkor a kisebb aukciósházak a korábbinál is kevésbé tudtak beleszólni a festménypiaci történésekbe.

A Kieselbach Galériánál a 2006. őszi 520 millió után most 657 millió forintot tett ki az össz-leütési érték, Virág Judit pedig 378 millió helyett félmilliárd forinttal zárt. A két cég egy nap eltéréssel rendezett őszi árveré-

sein egyébként a már többször látott forgatókönyv ismétlődött meg. Az összforgalom a Vígszínházban volt nagyobb, ugyanakkor a szezon legmagasabb leütési ára a Budapesti Kongresszusi Központban született meg: Rippl-Rónai József női pasztellportréja a 12 milliós indulás után kereken 50 millió forintért kelt el. A mesternek az aukció kezdetén indított dísztányérja is nagy sikert aratott: a leütési ár a négymilliós kikiáltási értéknek pontosan a dupláját tette ki.

Kieselbach Tamásnál már nem Rippl-Rónai volt az első számú sztár, hiszen a Piacsek bácsi újságot olvas című, 22 millióról indított olajképért mindössze 26 milliót adott a nyertes licitáló. Ez ugyan nem rossz eredmény egy viszonylag kis méretű alkotás esetében, de három tétel is volt a Vígszínházban, amely bár alacsonyabbról indult, végül magasabb árat ért el. Patkó Károly Olasz halászok című temperaképe 32, idősebb Markó Károly és Bálint Endre egy-egy kiemelkedő alkotása pedig 28 millió forintért cserélt gazdát.

Utóbbi eredmény jelzi: az 1945 utáni művészetünk legjobb alkotásaiért is egyre többet hajlandók fizetni a gyűjtők. Ékes példa erre a Bálint-kép sikere mellett Gedő Ilka Nagy fatörzs című, 1977–78-as képének szereplése is (2,8/10 millió forint), de Ország Lili, Anna Margit és Szabó Vladimir egyes alkotásai is figyelemre méltó árakat értek el a Kieselbach Galéria árverésén. Virág Judit a viszonylag nagy számban indított absztrakt alkotások némelyikével aratott jelentős sikert. Gyarmathy Tihamér Térgörbék centrálisan című képének ára 650 ezerről 2,2 millióig kúszott, Korniss Dezső Repülő figura a zöldben című alkotása pedig egymilliós start után 2,2 millión zárt.

Virág Judit árverésén öt alkotás talált gazdára 17-19 millió forint körüli áron. Ezek egyike sem okozott meglepetést, hiszen egytől egyig a huszadik század első felében működött klasszikusaink (Vaszary, Csók, Egry, Farkas, Mednyánszky) jellegzetes alkotásairól volt szó. Figyelemre méltó viszont a „magyar vadak” egy kevésbé ismert tagja, Pechán József (4/7,5 millió) és a nagybányai másodvonalhoz sorolt Nagy Oszkár (5,5/13 millió) egy-egy alkotásának megérdemelten jó eredménye. Hasonló példák Kieselbach Tamásnál is voltak, elég Rafael Győző Viktor (6/8 millió) vagy Duray Tibor (12/19 millió) fő műveire utalni. A vígszínházbeli aukción mégis egy külföldi kép okozta a legnagyobb meglepetést: a klasszikusnak távolról sem nevezhető Giovanni Grubacs 19. századi velencei vedutájáért 1,8 milliótól 15 millió forintig tartott a küzdelem.

A közepes méretű aukciósházak közül a Belvedere Szalon a tavaly őszit megközelítő eladási aránnyal és körülbelül tízmillió forinttal magasabb összforgalommal zárta szeptember végi árverését. A legmagasabb árat a Kieselbach Galériához hasonlóan itt is egy Patkó-kép érte el, ám a Hidegpataka 17 milliós leütési ára alig több mint fele volt az Olasz halászok 32 milliós eredményének. Az Abigail összforgalma mintegy húsz százalékkal maradt el a múlt év őszitől, ugyanakkor a cég visszatérő favoritjának számító A. Tóth Sándor képei most is szépen teljesítettek (2,8 és 1,7 millió forint).

A Nagyházi Galéria ezúttal két kamaraárverésre korlátozta őszi festménykínálatát, ezzel szemben az október 15-i műtárgyaukcióra remek anyagot sikerült öszszeállítani. A legdrágább bútorok és műtárgyak jó részére ugyan nem érkezett ajánlat, de a derékhad iránt stabil érdeklődés mutatkozott. A Polgár Galéria – amely tavaly még az őszi szezonban is aukcionált festményeket – ezúttal télre tartalékolja képzőművészeti anyagát, ám az október 18-i Zsolnay-árverés rendkívül sikeresnek bizonyult. A tárgyak közel kilencven százaléka elkelt, az összforgalom megközelítette a százmillió forintot, és több tétel is volt, amely komoly harc után négymillió forint körüli áron cserélt gazdát. A BÁV a szezonnyitó ékszer- és grafikai árverések közül az előbbivel ért el nagyobb sikert (VG, szeptember 24., 15. oldal).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.