BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Tűzijáték” a Dorotheumnál

Az előttünk álló héten újabb aukciókkal ünnepli alapítása 300. évfordulóját a bécsi Dorotheum. A tavaszi első menethez hasonlóan most is a cég egyik legerősebb bástyájának számító régi festményekkel indul a sorozat. Holnap délután 17 órától 110 válogatott alkotás kerül kalapács alá, ezek közül több is esélyes arra, hogy aukciós rekordot döntsön – hasonlóan Guido Cagnacci Lucrezia című képéhez, amely a várt 80–120 ezer helyett 1,15 millió euróért kelt el a tavaszi jubileumi árverésen (VG, május 7., 19. oldal).

Ezúttal több mint fél tucat tételtől várnak százezer euró körüli leütési árat a Dorotheum szakértői. Közöttük van egy Rubensnek tulajdonított, vázlatszerű folyamisten-allegória (4. tétel), továbbá a legsikeresebb Rubens-tanítvány, Anthonis van Dyck férfifejtanulmánya (6.), míg egy kevésbé jelentős, 17. századi flamand festő, Antoni Goubau Római vásár című vásznát (40.) óriási mérete és részletgazdagsága miatt taksálják 90–140 ezer euróra. A hollandok közül az amszterdami Thomas Hendricksz. de Keyser férfiportréjához fűzik a legnagyobb várakozást a szakértők, míg Jan van Goyen tájképeit (57., 84.) 45–80 ezer, Cornelis Saftleven hátborzongató szörnyállatokkal zsúfolt, Szent Antal megkísértése című vásznát 20–30 ezer euróra becsülik.

Az itáliai anyag legmagasabbról induló tétele Antonio Carracci Krisztus siratása című alkotása (106., 120–160 ezer euró). A leghíresebb Carracci fivér, Annibale Madonnája (67.) ennek alig a felét érheti – persze nem kvalitása, hanem kis mérete és technikája (papírra készült temperarajz) okán. Palma Giovane (102.), Luca Giordano (103.), Carlo Maratta (98.) és Gian Paolo Panini (28., 29.) képeit is megtaláljuk az anyagban, de az ismeretlen alkotók művei között is találunk kiemelkedő darabot. Ilyen elsősorban az aukció utolsó tételeként induló, 1500 körül készült, tondó formájú toszkán Szent család. A 18. századi vedutafestészet színvonalas, ha nem is különösebben invenciózus terméke a Canaletto műhelyében készült képpár (18. tétel, 80–100 ezer euró), míg a „nagy” Poussin unokaöccse, Gaspard Tivolit ábrázoló vászna az itáliai és a francia művészettörténetnek egyaránt része (54., 120–140 ezer).

Szerdán további régi festményeket aukcionál a Dorotheum, ezek között egy magyar vonatkozású alkotás is szerepel. A német származású, 1812-től a haláláig Magyarországon élt Donát János még 1806-ban, Bécsben készült női arcképéért 6–10 ezer eurót vár a ház, ez jócskán meghaladja az utóbbi évek hazai árverésein felbukkant Donát-portrék leütési árait (950, illetve 480 ezer forint). Ugyanezen a napon délután régi metszetek és rajzok kerülnek kalapács alá, köztük Dürer, Lucas van Leyden, Luca Cambiaso és más neves művészek alkotásai.

Csütörtökön egy újabb jubileumi aukción vehetünk részt a Dorotheum palotában. 14 órától több száz régi bútort, szobrot, műtárgyat, ékszert vonultat fel a cég. Olyan csemegéket árvereznek, mint például a német késő gótika vezető faszobrászának számító Tilman Riemenschneider műhelyében készült Madonna (1228. tétel, 80–120 ezer euró) vagy a Felvidéken is tevékenykedett Christian Carl Schindler 1700 körül készült Ptolemaioszi armilláris gömbje (126., 50–80 ezer).

A Dorotheum szakértői lapunknak elmondták: a régi festmény- és műtárgyaukciókon is érezhetően nőtt az olasz beadók és vásárlók aránya azóta, hogy Milánóban is kirendeltséget nyitott a cég. Az anyag gyűjtésében ugyanúgy fontos szerepet játszik az észak-itália kirendeltség, mint a bécsi árverések egyes darabjainak előzetes bemutatásában. Hamarosan Rómában is irodát nyit a Dorotheum – tudtuk meg. A magyarországi műkincspiacra azonban továbbra sem akar beszállni az országban az Orex tulajdonosaként már évek óta jelen lévő cég; mint mondják, ehhez túl erősnek látják a magyar aukciósházak pozícióit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.