BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

16. századi „szakmáskönyv”

Gazdag kínálatot vonultatnak fel értékes könyvrégiségekből és kéziratokból a Központi Antikvárium novemberi, illetve az Alexandra decemberi árverései. Már néhány ezer forinttól lehet érdekességekre licitálni, ugyanakkor a kiemelkedő darabok több millió forintról is indulhatnak.

A Központi november 30-i aukciójának egyik ékköve a Hartmann Schoper által írt, Jost Ammann fametszeteivel illusztrált, 1568-ban kiadott „Ständebuch” latin verziója (104.), amely a kultúrtörténet egyik legismertebb, különböző szakmákat bemutató kötete. Kikiáltási ára kétmillió forint. Hasonlóan becses darab az Adriai tengernek Syrenaia 1651-es, első kiadása (61.). A kötet a Szigeti veszedelem kivételével Zrínyi Miklósnak a kiadás évéig írt összes lírai költeményét tartalmazza, és szintén kétmillió forinttól indulhat a licit érte. A Központi 104., e hét pénteki árverésén a magyar történelem nagyjait ábrázoló eredeti fényképekből, folyóiratokból, gasztronómiai munkákból vagy akár az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványai közül lehet válogatni, a fentieknél jóval szerényebb árkategóriában.

Az Alexandra december 15-i aukcióján a rendkívül értékes kéziratoké a fő szerep. Ilyen például Arany János balladakézirata hatmillió forintos induló árral, vagy Vörösmarty Az országház című autográf verse ötmilliós kikiáltással. Károli Gáspárnak a 16. század végén kelt, szintén ötmillióról kezdő levele pedig a nagy magyar bibliafordító mindennapi életébe enged betekinteni.

Eredményesen zárult az Ex Libris Antikvárium október 15-i árverése, ahol a kikiáltott 206 tétel közel négyötöde gazdára talált, s a leütések végösszege meghaladta az 1,6 millió forintot. Különösen szép áremelkedést ért el Jeremias Drexelius német jezsuita teológus Nap után forgó virág címen magyarul 1770-ben, Egerben kiadott műve, amely 30 ezer forintos kikiáltási ár után 55 ezres leütést ért el. Szintén komoly licit alakult ki egy 18. századi Reise nach Indien című német útleírásért, amelynek ára 24 ezerről 46 ezer forintra emelkedett.

Az Opera Antikvárium október 18-i aukciója képeslapokból, plakátokból, grafikákból nyújtott rendkívül széles választékot, és közel 1,1 millió forintos összleütést produkált. A kínálatból kiemelkedően magas árat ért el A tettek lovagja burleszki vígjáték szignált plakátja, amelyért 50 ezer forinttól indult a licit, és végül 75 ezer forintért kelt el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.