BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Antik és modern tárgyak összhangja

Az elmúlt években megszokott nagy érdeklődés mellett zajlott a múlt hét második felében a Budapest Art Fair névre keresztelt Antik Enteriőr és Plug kortárs művészeti vásár. A Műcsarnokban régi és modern képző- és iparművészeti alkotásokkal foglalkozó műkereskedők állították ki anyagukat, míg az épület melletti sátorban a kortárs galériák mutatkoztak be.

A régi és mai művészet egymás mellé helyezését szerencsésnek tartja Judith Miller, aki a Geopen kiadónál megjelent legújabb könyve, a Stílus és forma című iparművészeti enciklopédia bemutatója alkalmából járt Budapesten. A gyűjtőknek szóló kézikönyveiről és televíziós műsorairól világszerte ismert műtárgyszakértő a Világgazdaságnak elmondta: a Budapest Art Fairen látott modern magyar festmények zöme akár egy antik bútorokkal berendezett enteriőrbe is jól illene. Arra biztatja a gyűjtőket, műkincsvásárlókat, hogy ne ragaszkodjanak a korszakok és stílusok szerinti szakosodáshoz.

Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy az igényes belső terek kialakításakor egymás mellé helyeznek olyan tárgyakat, amelyeket akár több évszázad is elválaszt egymástól, mégis harmonikus egységet képeznek. Egy biedermeier komód feletti falra nyugodtan akaszthatunk kortárs festményt – mondja Judith Miller. A közép-európai sajátosságnak számító biedermeiert nem utolsósorban éppen azért értékelik világszerte a műgyűjtők, mert ezeket a tárgyakat letisztult, funkcionális formaviláguk kiválóan alkalmassá teszi a későbbi – például art deco vagy akár kortárs – tárgyakkal való kombinálásra.

A régi és modern alkotások vegyítése persze sokak szemében elfogadhatatlan: egyeseket riaszt a „zűrzavaros” összkép, mások ragaszkodnak ahhoz a korszakhoz, amelyiket a leginkább közelinek érzik magukhoz. Ennek a szemléletnek az oldásában sokat segíthetnek a Budapest Art Fairhez hasonló vegyes profilú vásárok, hiszen ezek egymás mellett mutatják be a legkülönbözőbb korú tárgyakat. Judith Miller szerint a budapesti szervezőknek érdemes lenne még jobban vegyíteniük a régi és mai tárgyakat kínáló standokat; nem kell feltétlenül külön sátorba „száműzni” a kortárs galériákat. Most megjelent kézikönyve is ezt a szemléletet tükrözi, hiszen egyforma részletességgel tárgyalja az utóbbi három évszázad egymást követő stílusait, sőt vázlatosan egészen az ókortól kezdve bemutatja a bútor-, textil-, fém-, üveg- és kerámiaművesség történetét.

képregény-aukció

A kikiáltási ár két és félszereséért, félmillió forintért kelt el vasárnap a Budapest Art Fairen rendezett karikatúra- és képregényárverésen Zórád Ernő Huszárkaland című, 40, tussal rajzolt lapból álló teljes képregénye.

A kArton Galéria által szervezett aukción Vogel Eric erotikus karikatúrái is jól szerepeltek, és a Frédi és Béni-rajzfilmkockákra is akadt vevő.

A kArton Galéria által szervezett aukción Vogel Eric erotikus karikatúrái is jól szerepeltek, és a Frédi és Béni-rajzfilmkockákra is akadt vevő.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.