BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borúra derűt hoztak a New York-i aukciók

Kárpótolták a nagy aukciósházakat a múlt heti kortárs művészeti árverések az egy héttel korábbi impresszionista és modern árverések vártnál gyengébb eredményéért. November 6-án és 7-én este összesen mintegy 670 millió dollárnyi forgalmat ért el a két nagy cég, és ez elmaradt az előzetes várakozásoktól (VG, november 12., 19. oldal). Több kiemelkedő tételre egyáltalán nem volt jelentkező, mások a vártnál gyengébben szerepeltek. Különösen a Sotheby’s teljesítménye volt kiábrándító.

Múlt kedden azonban a Christie’s a kalapács alá vitt 67 kortárs remekmű mindegyikét értékesíteni tudta, és a 325 millió dolláros összforgalom megközelítette az előzetesen becsült értéksáv (242–338 millió dollár) felső határát. A Sotheby’s szerda esti eredménye 316 millió dollár volt, ami a legderűlátóbb várakozásokat is jócskán meghaladta, és egyúttal a cég történetének eddigi legmagasabb aukciós forgalmát jelentette.

A Sotheby’s büszkélkedhetett az aukciósorozat legmagasabb leütésével is: Francis Bacon Bikaviadal vázlata bruttó 45,961 millió dollárért kelt el. A Christie’s árverésének legdrágább darabja Mark Rothko absztrakt festménye volt (Cím nélkül/Vörös-kék-narancssárga, 33,6 millió). Több mint egytucat rekord született a kortárs művészeti árveréseken, Jeff Koons Függő szív című képének 23,6 millió dolláros leütési ára például az eddigi legmagasabb eredményt jelentette egy élő művész alkotása esetében.

A kortárs művek sikere arra enged következtetni, hogy nem a piac általános megtorpanása magyarázza az impresszionista és modern árverés gyenge eredményét. Egyes elemzők korábban attól tartottak, hogy az amerikai gazdaság lassulása és különösen a pénzpiaci viharok megtörhetik a műkereskedelem szédítő ütemű növekedését. A legfrissebb eredmények fényében viszont úgy tűnik, hogy inkább csak egyfajta átrendeződést él meg a piac: a száz-százhúsz évvel ezelőtt készült művek helyett lassan, de biztosan a huszadik század középső évtizedeiben készült klasszikusok kerülnek a gyűjtők, befektetők érdeklődésének középpontjába. TG

Tőzsdei vihar

A november 7-i aukció kiábrándító eredménye utáni napokban 38 százalékkal zuhant a Sotheby’s részvényeinek árfolyama. A múlt szerdai kortárs árverés rekordforgalma azonban megnyugtatta a piacot: csütörtöktől gyors ütemben erősödni kezdtek az aukciósház papírjai.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.