BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Előkarácsony” a BÁV-nál

A BÁV a szokásoknak megfelelően az idén is kimarad a karácsony előtti aukciódömpingből, hiszen már az előttünk álló héten megrendezi ez évi utolsó és egyben legnagyobb árveréssorozatát. Az időzítésnek köszönhetően a konkurencia nem vonja el a figyelmet a háromnapos eseményről, amelynek főként az ékszer- és műtárgyanyaga számíthat nagy érdeklődésre.

Holnap az ékszerek, órák és ezüsttárgyak kerülnek kalapács alá, szám szerint 313 tétel; ez harmadával több, mint a szeptemberi ékszeraukción volt, az összkikiáltási értékben (akkor 22, most 35 millió forint) pedig még nagyobb a különbség. Hazai viszonylatban ritka nagy értékű, igazi befektetési darab egy 1930 körül készült, négy briliánssal díszített 14 karátos arany és ezüst fülbevalópár (253. tétel), erre 6,5 millió forint a legalacsonyabb licit. Egy hasonló korú és kivitelű, ám jóval kisebb súlyú fülbevalópár (251.) kétmillióról indul, a 252. számú fehérarany női szolitergyűrű kikiáltási ára pedig 1,5 millió forint.

Igazi ékszercsemege a 220. számú antik arany nyakékből és fülbevalópárból álló garnitúra. A 19. század első felében készült együttest ametisztfüggők és régi csiszolású briliánsok díszítik, s 1,1 millióról várja az ajánlatokat a BÁV Bécsi utcai aukcióstermében. Természetesen közepes és alacsony (akár tíz-húszezer forintos) induló árú tételeket is találunk a kínálatban, keressünk akár melltűt, pecsétgyűrűt, vagy éppen nyakéket. A kar- és zsebórák közül egy 1910 körül, Svájcban készült dupla fedeles férfizsebóra (180. tétel, 350 ezer forint) és egy néhány évtizeddel későbbi nyitott Patek Philippe példány (177., 285 ezer) érdemel különösen nagy figyelmet. A nap zárásaként ezüsttárgyakra – tálcákra és egyéb asztali kellékekre – licitálhatunk, általában néhány tízezer forintos induló áraktól.

A második nap festménykínálatának zömét 19. századi, valamint 20. század eleji magyar és külföldi szalonfestők (Margitay Tihamér, Herman Kern, Neogrády Antal és László, Pataky László stb.) munkái teszik ki; hegyvidéki tájakat, állatábrázolásokat, zsánerjeleneteket, városi utcaképeket egyformán találunk köztük. Csemegéket is tartogat azonban a BÁV, például több színvonalas darab képviseli a 19. századi tájfestészetet. Az akadémikus romantika kedvelői egyebek mellett Keleti Gusztáv fatáblára készült alkotásáért (Romantikus tájkép, 335., 2,4 millió) szállhatnak versenybe, a naturalisztikus természetábrázolást pedig egy ismert barbizoni mester, a spanyol–angol származású Narcisso Diaz de la Pena Erdei táj fürdőzőkkel (390., 1,5 millió) című munkája képviseli magas színvonalon. Utóbbi alkotást egyébként nem sokkal az aukció előtt sikerült azonosítani. A legmagasabb összegről, 6,5 millió forintról Benczúr Gyula A kilőtt nyíl című, 1908-ban készült amorettes képe indul (443. tétel), amely egykor Wertheimer Adolf gyűjteményében volt.

A szerdai aukció zárásaként néhány tucat bútort és szőnyeget visz kalapács alá a cég. Előbbiek zöme szék, varróasztal és más kisbútor, de a legmagasabb árról (egymillió forintról) éppenséggel egy ritkaságnak számító, fenyőfa alapon citromfa borítású védett biedermeier írószekreter (548. tétel) indul. A pár tízezer forintos tételektől a nagyméretű, több százezres alkotásokig terjedő szőnyegkínálatban mindenki találhat a lakásába illő darabot.

A háromnapos aukción talán a csütörtöki műtárgyanyag a leginkább heterogén. A mintegy kétszázötven tétel között Zsolnay és Gorka kerámiákat, antik ezüsttárgyakat, 19. századi portréminiatűröket, bécsi és herendi porcelánokat, Loetz és Moser vázákat, tajtékpipákat, asztali és kandallóórákat, 19–20. századi kisplasztikákat, sőt néhány oltártöredékből származó barokk faszobrot is találunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.