BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Markó Károlytól Banksyig

Több magyar vonatkozású érdekességet is tartogatnak a bécsi Dorotheum közelgő aukciói, és rendhagyó módon nem csak a festmény- vagy műtárgyanyagra érdemes odafigyelniük a hazai gyűjtőknek vagy akár a múzeumoknak.

A kétnapos numizmatikai árverés első napján, holnap 15 ezer eurós induló áron kalapács alá kerül az utolsó, 1830-as pozsonyi királykoronázás alkalmából vert tizenötszörös aranydukát egy példánya (270. tétel). Az érme egyik oldalán az új uralkodó, V. Ferdinánd és elődje, Ferenc kettős profilportréja látható, a másikon pedig az Úr szeme által megvilágított tölgyfa a törzséhez támasztott magyar címerrel. A numizmatikai csemegéből száz példány készült, amelyeket az uralkodó személyesen osztott szét az egyházi és világi méltóságok között. Ennél is ritkább az az arany tízdukátos, amelyet Buda visszafoglalása után egy évvel, 1687-ben veretett Nagybányán I. Lipót. A díszes páncélzatú, barokk parókás császár-királyt, illetve a sugárkoszorúval övezett Patrona Hungariae-t ábrázoló érméből mindössze egy példány ismert azon kívül, amelyet most 66. tételként, 18 ezer eurós induló áron kínál a Dorotheum.

A numizmatikai különlegességek után a jövő héten a képző- és iparművészet szinte minden területéről kiemelkedő anyagot vonultat fel a bécsi aukciósház. A cég 300 éves jubileumát ünneplő árverések negyedik sorozata – a közelgő karácsonyra tekintettel – talán a tavaszi és őszi eseményeknél is gazdagabbnak ígérkezik. Hétfőn 19. századi festmények nyitják a sort, majd kedden a modern, szerdán a kortárs műalkotások következnek.

A hétfői anyagban idősebb Markó Károly egy kiváló korai festménye is szerepel (27. tétel). A 25–35 ezer euróra, azaz 6,3–8,9 millió forintra taksált, 74x94 centiméteres vászon 1827-ben készült, és azt az Apostolok cselekedeteiben leírt jelenetet ábrázolja itáliai tájba helyezve, amikor Fülöp apostol megkereszteli a szerecsen királynő egyik főemberét. A Markó-kép árának nagyjából felére becsülik a Dorotheum szakértői Böhm Pál magyar témájú, ám a mester legtöbb alkotásához hasonlóan Münchenben készült népi életképét (Pihenés a pusztán, 29. tétel).

Markó Károly és Böhm Pál művei olyan német és osztrák 19. századi klasszikusokkal együtt kerülnek kalapács alá, mint Ferdinand Georg Waldmüller, Karl Spitzweg, August Pettenkofen, Friedrich von Amerling, Emil Jakob Schindler vagy Friedrich Gauermann. A keddi modern művészeti aukció anyagában Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschka festményeit vagy legalább rajzait is megtaláljuk, de Picasso, Matisse, Braque és más nemzetközi sztárok grafikáira is licitálhatunk, akár már néhány ezer eurótól. Szerdán azután a kortárs mezőny kerül terítékre olyan csemegékkel, mint Giacomo Manzu 70–100 ezer euróra becsült bíborosszobra, Piero Manzoni egy-másfél millió eurós monokróm festménye (Achrome, 19 558/59, 108. tétel) vagy a botrányhős brit graffitis, Banksy stencil- és más street art technikákkal készült, a nemzetközi piacon rohamosan emelkedő árú művei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.