BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindig lehet tovább nőni

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy mindkét piacvezető aukciósház egymilliárd forint feletti összleütési értékkel zárja idei téli festményárverését. Virág Judit nemcsak saját cége, hanem a hazai műkincspiac történetének legmagasabb – kis híján 750 millió forintos – összkikiáltási árú anyagát viszi kalapács alá vasárnap este, és Kieselbach Tamás kollekciójának értéke is jócskán meghaladja a korábbi években látottakat.

A Kieselbach Galéria péntek esti vígszínházbeli árverésének két és fél száz tétele között ezúttal is a hazai klasszikus modern alkotások alkotják a legerősebb blokkot. Egyenként húszmillió forintról startol Bernáth Aurél (Halászkikötő sirályokkal, 1931, 27. tétel) és Perlrott Csaba Vilmos (Csendélet barackokkal és almával, 1914, 33. tétel) egy-egy fő műve, de az alacsonyabb árú tételek között is sok különlegességet találunk. A jól ismert nevek mellett nagy várakozásokat fűz a galéria például Móricz Margit Római kávéház című, 1937-es vásznához (24. tétel, hatmillió forint), amely a festő mesterének, Vaszary Jánosnak könnyed, dekoratív, mégis tömör előadásmódját követi. Magától Vaszarytól egy pasztell- és egy olajkép mellett a Juhászbojtár című, 1899-es faliszőnyeg egy példányára is licitálni lehet (222. tétel, hárommillió forint).

Mintegy két tucat műalkotás dr. Kürtös Sándor hagyatékából kerül kalapács alá (43–63. tétel). Nagy István és Rudnay Gyula festményei mellett néhány, magyarországi városokat ábrázoló 15–19. századi metszet is szerepel az anyagban. És ha már a grafikai csemegéknél tartunk, meg kell említeni Bernáth Aurél vegyes technikájú rajzát (17. tétel, 2,8 millió), amely a híres Graphik-mappa egyik lapjához szolgált mintául, továbbá Egry József 1914-es vázlatfüzetét (113. tétel, 800 ezer forint). A kínálat teljességét egy védett, 17. századi flamand tájkép (122. tétel, 18,5 millió), Lotz Károly nagyméretű pannói (207. tétel, 9,5 millió), néhány fotó (226–229. tétel) és – az eddigi tendenciákat folytatva – számos kortárs alkotás biztosítja.

Virág Judit rendkívüli színvonalú anyagot vonultat fel két 19. századi nagymestertől, Munkácsy Mihálytól, illetve Markó Károlytól. Munkácsytól származik az aukció két legdrágább tétele: az Alvó nagyapó (1887, 124. tétel) ötven-, a Teát öntő nő (1879, 48. tétel) pedig negyvenmillió forintról startol. A két zsánerképért alighanem ádáz küzdelem bontakozik majd ki, hiszen emlékezetes, hogy a velük összevethető Baba látogatói 2003-ban 160 millió forinttal állított fel rekordot a hazai műkincspiacon. Idősebb Markó Károlytól és körétől öszszesen hét bibliai, mitológiai vagy zsánerjelenettel kiegészített klasszikus tájkép szerepel a kínálatban, 1,2–24 millió forintos árakon.

Huszadik század eleji modern mestereink közül Rippl-Rónai Józseftől az Anella virágot tart (1912, 110. tétel, 36 millió) című „kukoricás” képre licitálhatunk, és Gulácsy Lajostól is egy hasonló tematikájú olajkép (Lány virágzó vadrózsabokorral, 1910–11 körül; 201. tétel, 20 millió) szerepel. Nívós Aba-Novák- és Vaszary-képek, a Nyolcak és a nagybányai neósok fontos munkái váltakoznak kortárs remekművekkel. Utóbbi csoportból különösen figyelmet érdemel Bak Imre rombusz formájú 1968-as akrilfestménye (Formázott, 171. tétel), amely mindössze 1,2 millióról indul. A tavalyi téli aukció tapasztalatai alapján nagy sikerre számíthat Demetre Chiparus Örök barátság című art deco stílusú szobra is (78. tétel). A márványtalapzaton álló, patinázott bronzból és elefántcsontból készült, jó fél méter magas kompozíció 12 millió forintról várja az ajánlatokat vasárnap este a Kongresszusi Központban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.