BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rekordok a festménypiacon

Úgy tűnik, egyáltalán nem okoz gondot a hazai műkincspiac számára, hogy felszívja az egyre nagyobb bőségben piacra kerülő első vonalbeli festményeket. Vasárnap este Virág Judit 1,3 milliárd forintos összforgalmat ért el, azaz több mint kétszeresére tudta emelni a tavalyi évzáró aukció eredményét, és egyhamar aligha megismételhető rekordot könyvelhetett el. Nem csak rekordösszleütési értéket hozott a vasárnap esti aukció, hanem a hazai festménytoplista élmezőnyébe is sikerült beleszólni. Munkácsy Mihály Az alvó nagyapó című képéért 50-től 180 millió forintig tartott a harc, ez megegyezik az eddigi bronzérmes Csontváry-festmény leütési árával. Az árverésen indult másik Munkácsy-zsánerkép 90 millióért kelt el, míg Gulácsy Lajos Lány virágzó vadrózsabokorral című képéért 50 milliót adott a nyertes licitáló.

A Kieselbach Galéria péntek esti árverése közel 800 milliós összforgalommal zárult. Az aukció a szokott magas eladási aránnyal és szép licitemelkedésekkel zajlott, ám a Virág Juditéhoz hasonló rekordokhoz ez most nem volt elég. Bernáth Aurél kikötői látképe, Tihanyi Lajos és Perlrott Csaba Vilmos csendéletei, Paizs Goebel Jenő és Veszelszky Béla tájai a kikiáltási értékek nagyjából kétszereséért keltek el (ez sorrendben 40, 44, 40, 30 és 22 millió forintot jelent).

A közepes méretű aukciósházak közül a BÁV és a Belvedere összforgalma nőtt, a Nagyházié kismértékben csökkent, az Abigailé pedig szinte pontosan megegyezett a 2006. télivel. A piac erejét mutatja, hogy új szereplőnek, az Erdész és Fiainak is jutott hely.

A BÁV november 7-i festményaukcióján Karl Kauffmann velencei vedutája (1,4/6,5 millió forint), Margitay Tihamér társasági zsánerjelenete (1/1,9 millió) és Skuteczky Döme két alkotása szerepelt kiemelkedően. A 83 millió forintos összleütési érték majdnem négyszerese volt a tavaly télinek.

A Belvedere Szalon december 1-jén árverezett 238 képet és szobrot. Az összforgalom ötvenmillió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit, ebben nagy része volt annak, hogy Czigány Dezső Csendélet gyümölcsökkel című képére 12-ről egészen 52 millió forintig tartott a küzdelem. Lotz Ká-roly, Márffy Ödön és Szobotka Imre egy-egy nívós alkotása tíz-, kilenc-, illetve hatmilliós árat ért el, Gruber Béla Két nő a műteremben című képéért viszont magasnak bizonyult a 6,5 milliós induló összeg.

A Nagyházi kétnapos festményaukciójának első napja a remek kínálat ellenére alig 40 százalékos eladási arányt és az induló összegtől messze elmaradó, 134 milliós eredményt hozott. Ez annak volt köszönhető, hogy a legdrágább régi képek és szobrok jó részére nem akadt vevő. A második napon a modern képek bő nyolcvan százaléka elkelt, ez azonban – az anyag közepes színvonala miatt – csupán 84 milliós összleütési értékhez volt elég. Szőnyi István Fürdőzők című kompozíciója alapáron, 13 millióért talált gazdára.

Az Abigail Galéria december 9-én tartott festményaukcióján a cég korábbi árveréseihez képest nagyobb hangsúlyt kapott az utóbbi évtizedek művészete, valamint az 1945 utáni magyar mesterek alkotásai. A stratégia sikeresnek bizonyult, hiszen a 219 tétel majdnem háromnegyede elkelt, ezen belül a milliós nagyságrendű képekre – Román György, Korniss Dezső, Ország Lili és mások munkáira – kivétel nélkül volt jelentkező.

Ugyanazon a napon rendezte első festményaukcióját a szentendrei galériás életből évtizedek óta ismert Erdész és Fiai. A főleg klasszikus modern anyagot felvonultató árverés legmagasabb leütését Patkó Károly Pataknál című munkája érte el (18/22 millió), de hat másik kép is tízmilliós nagyságrendű áron kelt el. A Dunaparti Aukciósház december 10-i festményárverésén ezzel szemben a komolyabb tételekre nem érkezett licit, és összességében 50 százalék körüli eladási aránnyal volt kénytelen megelégedni a ház.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.