BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remek tárlatokból válogathatunk itthon is

Az utóbbi hetekben felhívtuk már a figyelmet a Magyar Nemzeti Galériában látható Vaszary-kiállításra, amely átfogó képet ad Vaszary János sokszínű, gazdag életművéről, valamint a nemrég megnyílt, a méltán „rajzolófejedelemnek” nevezett Zichy Mihály műveire, amelyek szintén a Magyar Nemzeti Galériában, a C épületben nézegethetők (az előbbi február 10-ig, az utóbbi március 23-ig). A Szépművészeti Múzeumban január 13-ig ismerkedhetünk meg az Egy varázslatos különc című tárlaton Hundertwasser pompás művészetével, valamint január 27-ig a svájci Rupf-gyűjtemény remekműveivel, egyebek között a címben is szereplő Picasso, Klee, Kandinszkij alkotásaival.

Tuymans-tárlat. A budapesti Műcsarnokban Luc Tuymans műveit nézhetjük meg ezekben a hetekben, egyébként korunk egyik legjelentősebb festőművészétől Kelet-Közép-Európában most látható először retrospektív kiállítás. Az 1958-ban Belgiumban született, jelenleg Antwerpenben élő és alkotó Tuymans stílust teremtett, s egész nemzedéket inspirált. Vásznain egybeolvasztja a korunkat meghatározó, a fényképet és a mozgóképet alapul vevő vizuális gondolkodást a festői alkotással. Sejtelmes, visszafogott színvilágú képei szinte rabul ejtik és hipnotizálják a nézőt. Hatalmas, sokszor csak a tárgyak részleteit ábrázoló vásznain az aprólékos megfigyelésből nyert látványt nagyítja monumentális vízióvá. A Műcsarnokban 2008. február 10-ig látogatható a világ kortárs gyűjtőinek egyik kedvencét bemutató tárlat, amely Budapest után Varsóban és Münchenben tekinthető majd meg.

Fotó. Tavaly ilyenkor hatalmas érdeklődés övezte a budapesti Ernst Múzeumban a (M)érték – Világhírű magyar fotográfusok című kiállítást, amely most a szegedi REÖK-palotában, a Regionális Összművészeti Központ szépen felújított épületében tekinthető meg január 13-ig, hétfő kivételével mindennap 10 és 18 óra között. A körülbelül 150 remek fotográfiából álló válogatás a világ legjelentősebb fotóművészei közé sorolt, a fotótörténetet meghatározó öt magyar alkotó munkáit mutatja be: Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi művei érzékeltetik, mennyire különböző egyéniségekről, mégis sok ponton találkozó életutakról volt szó. Ennyi remek fotográfia ritkán látható együtt, csoportos kiállításon, érdemes ennek kedvéért Szegedre utaznia annak, aki nem látta még a tárlatot. EE

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.