BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A cívisvárosban is élénk a piac

A vidéki városokban működő galériák, műkereskedések az elmúlt években többször próbálkoztak árverések rendezésével, de a siker sorra elmaradt. Az utóbbi években felfutni látszó miskolci MissionArt mellett egyetlen számottevő kivétel található az országban: a 18 éve működő Villás Galéria és Aukciósház.

A Villás tavaly karácsonyi aukcióján 1,8 millió forintért került kalapács alá és kilencmillióért kelt el Szőnyi István Zebegényi utca című festménye. Ez volt a legdrágább alkotás a 270 tételt – főként festményeket, dísztárgyakat és kerámiákat – felvonultató árverésen, amely mintegy 60 millió forintos összleütési értékkel zárt. A galéria üzletvezetője, Villás Jánosné lapunknak elmondta: tavaly három aukciót rendeztek, egy tavaszit, egy őszit és a hagyományos karácsonyit. Az eladási arány minden alkalommal igen magas, mintegy 90 százalékos volt, ez a közepes és kisebb méretű aukciósházakkal összehasonlítva feltűnően magas, a piacvezető cégekhez mérhető eredmény.

Vidéken lényegesen nehezebb összeállítani egy-egy árverési anyagot, a legtöbb beadó ugyanis a fővárosra koncentrál, pedig bizonyos tételek Debrecenben magasabb árat érnek el – teszi hozzá az üzletvezető.

Egy-egy aukción általában mintegy 250 tétel szerepel, ebből közel 110 darab 19–20. századi festmény, a többi műtárgy – leginkább bútor, ezüsttárgy, kerámia és szobor, de egy-egy értékes óra is helyet kap a kínálatban. A karácsonyi árverésen elkelt például egy bécsi barokk stílusú vitrin, amelynek induló ára 340 ezer forint volt, végül 850 ezerért talált gazdára. Benczúr Gyula Münchenben született lánya, Dolányi Benczúr Ida egyik virágcsendélete is kimagasló összegért talált gazdára: 460 ezerről indult, és 2,6 millióért vitte el a miskolci vásárló. Keresettek az ezüst teáskészletek és -kannák, több mint félmilliót adtak például az egyik teaszervírozó készletért.

Az ősszel megrendezett aukción 271 tételre licitálhattak a megjelentek, közöttük Holló László, Deák-Ébner Lajos és Szász Endre alkotásaira, valamint különleges Zsolnay porcelánokra és antik bútorokra. 2006-ban a karácsonyi árverésen 44,4 milliós forgalmat produkált a debreceni cég, a legmagasabb értékű internetes licitet pedig 2002. december 14-én jegyezték a Villás Galériában: egy Zsolnay porcelánfajansz névjegytartóért a 150 ezer forintos induló árról 500 ezerig alkudott a „virtuális” ügyfél. Ma már inkább személyesen vagy telefonon licitálnak az érdeklődők, akik Győrből, Szekszárdról és Miskolcról is szép számmal érkeznek.

Műgyűjtéssel már korábban is foglalkozott a család, főként üvegtárgyakra koncentráltak, majd 1990 nyarán megnyitották a galériájukat, az első árverést pedig 1999. április 16-án tartották – mondta el Villás Jánosné. Ezen a tételek 80 százaléka elkelt, és ez folytatásra biztatta a tulajdonosokat.

A Debrecen központjában található aukciósház 2002-ben elnyerte a város Év üzlete díját, 2006-ban pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Műgyűjtő Szakosztálya ítélte oda a galériának az Ezüst Mókus Díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.