BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kortárs festmények özöne

Szurcsik József utóbbi években készült képeinek kiállításával indítja az idei évet a Virág Judit Kortárs Galéria. A holnap nyíló tárlaton az 1959-ben született művész közel félszáz alkotása látható és – néhány köz- és magángyűjteményből kölcsönkért darab kivételével – megvásárolható. A nettó árak 300 ezer és 1,5 millió forint között alakulnak. Szurcsik most kiállított munkái a 2005 óta eltelt időszak termékei: ekkorra datálható a művész új korszaka, amikor a táj mint képalkotó elem belép a művészetébe. Az emberi profil továbbra is fontos kézjegye, ennek segítségével személyesít meg élettelen tárgyakat. Témái a hatalmas, álomszerű perspektívában ábrázolt elhagyatott terek, stilizált természeti képződmények; ezekbe, vagy a tájtól teljesen független geometrikus formákba festi a jellegzetes ifjú arcokat. A Falk Miksa utcában kiállított művek érdekessége a művészre jellemző különleges technika, a vizes és olajos bázisú festékek különböző arányú keverékeinek használata.

A Szurcsik-kiállítás is jelzi: az elmúlt esztendő legsikeresebb hazai aukciósháza nagy hangsúlyt helyez a kortárs művészetre. Aukcióikon egyre nagyobb szerepet játszik az 1945 utáni művészet, az árverések közötti időszak pedig most már szinte kizárólag a kortárs jegyében telik – összegzi Virág Judit, aki az egy évtizede működő aukciósházán belül 2007 elejétől külön kortárs galériát is létrehozott, és ősszel megrendezte első kortárs művészeti árverését. Ez kilencven százalék feletti eladási aránnyal és bő százmillió forintos összforgalommal zárt (VG, 2007. december 3., 19. oldal), így kifejezetten biztató kezdetnek tekinthető, bár ekkora tételszám mellett a pénzbeli eredmény természetesen nem lehetett igazán jelentős.

Hasonló árverésre 2008-ban is számíthatunk, és a kortárs galériában az eddiginél is több kiállítás várja majd a gyűjtőket. Szurcsik tárlata után, február végén egy világszerte elismert osztrák művész, Arnulf Rainer következik – sorolja Virág Judit. Rainer budapesti bemutatója magyar művészbarátai – Nádler István, Kopasz Tamás, Gaál József, Szikszai Károly – közvetítésével valósulhat meg, akikkel nemrég a bécsi Collegium Hungaricumban volt közös tárlata az osztrák festőnek. Utána Wolsky András kiállítása, Gábor Áron könyvbemutatóval egybekötött tárlata, a tavaszi Falk Art Fórumra időzítendő tematikus kiállítás, majd ősszel Nádler István hetvenedik születésnapját köszöntő retrospektív következik, és természetesen a galériához tartozó művészek – elsősorban Radák Eszter, Korodi Luca és Haász Katalin – is folyamatos bemutatkozási lehetőséget kapnak az év során.

A galéria 2007-es kiállításai általában az eladások szempontjából is sikeresek voltak, jelezve: egyre bővül a kortárs művek gyűjtőinek köre. A december végén és január első heteiben tartott kortárs vásáron elsősorban Bernáth András, Radák Eszter, Bak Imre, Haász Katalin, Korodi Luca és – a holnap nyíló kiállítás szempontjából biztató előjelként – Szurcsik József műveit keresték a gyűjtők.

A Virág Judit Kortárs Galéria a kiállításokhoz kapcsolódva kiegészítő programokat (tárlatvezetéseket, szabadegyetemi előadásokat, beszélgetőesteket) szervez, amelyekkel a gyűjtők és a tágabb közönség tájékozódásához, a falakon látott művek jobb megértéséhez és befogadásához szeretne hozzájárulni. Rainer kiállításához osztrák kulturális hetet kapcsol; Szurcsik kiállítása alatt, február 7-én a művész tart tárlatvezetést, 16-án pedig beszélgetést szervez vele a cég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.