BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványosan bővül a nemzetközi piac

Nagyjából megkétszereződött a világ műkincspiacának összforgalma 2002–2006 között, míg az eladott tárgyak száma alig negyedével emelkedett – számítja Clare McAndrew, az Arts Economics nevű piackutató és elemző cég vezetője. A szakember a világ legfontosabb műkincsvásáraként számon tartott maastrichti TEFAF szervezőinek megbízásából készített átfogó elemzést az ágazat helyzetéről. Ebből kiderül: 2006-ban a világ aukciósházai, galériái és egyéb műkereskedői 43,3 milliárd euró értékben adtak el képző- és iparművészeti alkotásokat. Ez majdnem 11 ezer milliárd forinttal, azaz az adott évi magyar GDP közel felével egyenlő.

A 2007-es évvel kapcsolatban a most közzétett jelentés nem tartalmaz számokat, hiszen a cégek csak most készítik és fokozatosan közlik eredményeiket. Azt azonban biztosra lehet venni, hogy további jelentős növekedést értek el a műkereskedők: a Sotheby’s például az előzetes becslések szerint másfélszeresére, hatmilliárd dollár körülire növelte forgalmát, és a Christie’s is javított 2006-os eredményén (VG, január 14., 15. oldal).

A nemzetközi piac forgalma az elemzés szerint nagyjából 48:52 arányban oszlik meg az aukciósházak, illetve az egyéb kereskedők között. Az ágazatban összesen körülbelül nyolcvanezer cég tevékenykedik, és egy év alatt több mint 32 millió tárgy cserélt gazdát közreműködésükkel. A festmények egyre nagyobb súlyt képviselnek a piacon: 2006-ban a felső szegmensben tevékenykedő aukciósházak és galériák összforgalmának körülbelül hetven százalékát a képzőművészet adta, jóllehet szám szerint az iparművészeti tárgyak voltak többségben. A festészeten belül az impresszionista és modern művészet elsőségét egyre inkább megkérdőjelezi a kortárs alkotások szédítő ütemben bővülő piaca.

A világ legfontosabb műkereskedelmi központja természetesen továbbra is az Egyesült Államok, amelynek a piaci részesedése 46 százalékra, összforgalma közel húszmilliárd euróra rúg. Az európai országok együttesen 44 százalékot mondhatnak magukénak, ez hat ponttal marad el a 2002-es értéktől. Az öreg kontinens lassú gyengülését részben az Egyesült Államok, részben a feltörekvő piacok, elsősorban Kína erősödése ellensúlyozza. Kína – amennyire a hézagos adatok alapján meg lehet becsülni – 2005-ben a világpiac 3,7, 2006-ban viszont már öt százalékát uralta, és tavaly valószínűleg elhódította Franciaországtól a nemzetközi mezőny bronzérmét. A kortárs festészet piacából nem kevesebb mint húsz százalékkal részesedik a távol-keleti óriás.

Magyarországra az elemzés nem tér ki, ám azt tudni lehet, hogy 2006-ban nagyjából 6,3 milliárd forintot tett ki a hazai aukciós forgalom (VG, január 7., 15. oldal). Ez 25 millió euróval, tehát az ausztriai aukciós forgalom nagyjából ötödével egyenlő.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.