BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Londoni kortárs aukció Baconnel és kínaiakkal

Európában eddig soha nem került kalapács alá olyan nagy értékű kínai kortárs művészeti anyag, mint amilyennel e hét szerdán próbálkozik a Sotheby’s. A cég hetven válogatott tételt tartalmazó kortárs árverésének 72–103 millió fontra becsült összértékéből 7–9,8 milliót tesz ki a tíz kínai alkotás várható ára.

A szokatlanul erős távol-keleti anyag felvonultatása azt mutatja, hogy a Sotheby’s bízik az utóbbi években a nemzetközi piac legdinamikusabb szegmensévé vált kínai kortárs piac további erősödésében (VG, január 21., 15. oldal). Az aukcióra olyan művészek (például Zhang Xiaogang, Yue Minjun, Liu Ye vagy Yan Pei-Ming) alkotásait válogatták be, akiknek művei már megbízhatóan egymillió dolláros nagyságrendben cserélnek gazdát az aukciókon.

A szerdai árverés legtöbbre taksált tétele ugyanakkor egy huszadik századi brit klasszikus, az 1992-ben elhunyt Francis Bacon nevéhez fűződik. Az Akttanulmány tükörben látszó alakkal című olajképért legalább 18 millió fontot vár az aukciósház. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.