BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Viszonylag új” képek

Párizsban alkotó művészek tárlatai láthatók e hét végéig a Várfok Galéria két kiállítótermében. A Várfok Teremben a luxemburgi születésű, ám Franciaországban élő Ray Monde nagyméretű, vegyes technikájú festményeit láthatja a közönség. A férfi- és női testeket ábrázoló munkák egy a teremtés előtti vagy közvetlenül a teremtés utáni pillanatot megragadó álom hatására születtek. A festészet mellett grafikával, fotóművészettel is foglalkozó művésznő nem először mutatkozik be a Várfok utcai galériában. Aatoth franyo – akinek az XO Teremben látható kiállítása – néha ironikusan, máskor játékosan jelenít meg mindennapi történeteket. Vörös alapú festményein általában csak egy-egy figura vagy tárgy látható, ezek mögött azonban a háttérbe olvadó, ritmikusan hullámzó, kalligrafikus jeleket, betűket olvashat ki a türelmes néző. Február 14-től Szotyory László és El Kazovszkij követi a két Párizsban élő művészt a Várfok Galériában.

Február 8-án zár a Képíró utcai Kisterem aktuális kiállítása, a galéria négy művészének munkáiból rendezett válogatás. Körösényi Tamás szobrai, Fodor János, Káldi Katalin és Szíj Kamilla festményei, grafikái négy eltérő világot tárnak a látogató elé. Káldi világos, majdhogynem fehér alapon fehér képei, Szíj leheletfinom rajzai finoman ellenpontozzák Körösényi Tamás nagyméretű, színes szobrait.

A Kisterem következő, február 14-én nyíló tárlata igazi csemege a fotóművészetet kedvelők számára. Jovánovics György hetvenes évekbeli fényképei alkotják A valóság tükörképe a valóságon. Munkák fényképezőgéppel 1970–1978 című kiállítás anyagát.

A Dovin Galériában Baranyai Levente „Hústáj” című kiállítása látható március 12-ig. A művész két év után jelentkezik új képekkel, amelyeket sajátos hangulatvilág s szinte csak rá jellemző festésmód tesz egyedivé. A madártávlatból ábrázolt vulkanikus, sivatagi, természet alkotta tájakon még nincs nyoma az ember jelenlétének.

Szintén sajátos ábrázolásmód jellemzi a Berlinben élő Ghyczy Dénes festményeit, amelyek középpontjában éppen a Baranyai képeiről hiányzó ember áll. Ghyczy legújabb – a Deák Erika Galériában bemutatott – sorozatát fiatal fiúkról, lányokról készült portrék vagy portrérészletek alkotják. A jellegzetes karakterre, a szemekre koncentráló festményeket a művész először számítógépen tervezi meg, s az arcrészleteket semleges háttér előtt helyezi el. A Mentális kollázs című kiállítás február 23-ig várja az érdeklődőket.

A Nessim Galéria elsődleges célja a közép-európai kortárs fotográfusok alkotásainak a bemutatása. A Paulay Ede utcában található kiállítóterem jelenlegi tárlatán egy kiemelkedő magyar fotós, Szilágyi Lenke „viszonylag új képei” láthatók. A többségükben fekete-fehér portrék ismert és ismeretlen embereket mutatnak meg úgy, hogy emellett a művésznek hozzájuk fűződő kapcsolatáról is szólnak.

Február 6-án nyílik, s március 1-jéig lesz látható Egle Anita kiállítása a Godot Galériában. A művész 2006-ban a galéria díjazottja volt a Miskolci Grafikai Biennálén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.