BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képcsarnok kilencedszer

A tavaszi szezon meglódulásának jeleként az előttünk álló héten három kisebb festmény- és grafikai árverés várja a gyűjtőket Budapesten. Ma öt órától a Dunaparti Aukciósház kínál közel kétszáz képet, zömmel kevésbé ismert vagy ismeretlen művész által készített huszadik századi olajfestményeket, akvarelleket és grafikákat. A tételek zöme pár ezer vagy néhány tízezer forintról várja az ajánlatokat. Néhány régi metszetre vagy a kiváló 19. századi osztrák festő, Hans Makart édesapja, a műkedvelő Johann Makart által szignált tájrajzra (51. tétel, 8 ezer forint) is szert tehetünk.

Szombat délután három órakor két belvárosi helyszínen licitálhatunk festményekre és grafikákra. A Belvedere Szalon grafikai árverésén 167 tétel vár gazdára, közöttük neves huszadik századi művészeink számos rajza és sokszorosított alkotása. Rippl-Rónai József diópáccal készült kéztanulmányaiért 280 ezer forint a legalacsonyabb licit, ezzel szemben Vaszary János női aktokat ábrázoló litográfiáiért vagy Barcsay Jenő szitanyomatáért már tízezer forinttól versenybe lehet szállni. A magyar avantgárd grafika klasszikusai közül Uitz Béla egy 1920-as cinkográfiával (Guggoló nő nagykendőben, 120 ezer forint), Bortnyik Sándor a Ma számára készített linómetszettel (Erőszak, 50 ezer) szerepel, de Kádár Béla több rajza is kalapács alá kerül, valamivel százezer forint alatti árakon. Aktrajzokból különösen nagy anyagot vonultat fel Forró Tamás: Aba-Novák Vilmostól, Berény Róberttől, Czóbel Bélától, Kontuly Bélától, Pór Bertalantól és sok kevésbé jelentős művésztől egyaránt szerepelnek lapok. A kortárs mezőnyből kiemelkedik ef. Zámbó István Igazbefőtt című vegyes technikájú rajza és Deim Pál Ikon II. című litográfiája (induló áruk egyenként 30 ezer forint).

Ezzel egy időben néhány utcával arrébb, a Millennium Center aulájában a Képcsarnok kilencedik aukciója várja a hatvanas-nyolcvanas évek magyar művészete iránt érdeklődőket. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által szervezett árverést az eddigi nyolccal ellentétben nem Marsó Diana, hanem a BÁV-nál ismertté vált Mélykuti Beatrix vezeti – közölte lapunkkal Kéz Ágnes, az aukció szervezője. Az anyag azonban a hagyományokhoz igazodik, tehát megtaláljuk benne például Demény Miklós, Bartl József, Bér Rudolf, Gerzson Pál, Misch Ádám, Mersits Piroska festményeit. Az előző képcsarnoki árveréseken rendre taroló Váli Dezső műveiből most kettő is kalapács alá kerül, egy kollázs 32 és egy olajfestmény 65 ezer forintos induló áron.

Az egykori Képcsarnok raktárkészletének elárverezése az idén is öles léptekkel folytatódik. A szombati budapesti aukció után, április 5-én a Pécsi Kulturális Központ Dominikus Házában, május 22-én a győri Tóvári Tóth István Galériában, majd június 14-én ismét a Millennium Centerben licitálhatunk nagyjából kétszáz alkotásra. Várhatóan a 2007/2008-as téli szezon egyik meglepetésének számító Mammut-aukciók is folytatódnak. A Széna téri bevásárlóközpontban másfél hónap alatt hármat tartottak, ezeken az egykori képcsarnoki készletből még korábban, egy „csomagban” eladott darabok kerültek kalapács alá, nem csekély sikerrel. Az árveréseket szervező Art Export készlete nem fogyott el, és értesüléseink szerint a cég a második fél évben folytatni kívánja a sorozatot.

Az e heti aukciók szempontjából biztató, hogy február közepén a szokásos magas (86 százalékos) eladási aránnyal és a 3,577 milliós indulás után 6,252 millió forintos összleütési értékkel zárt az Arte grafikai árverése. Scheiber Hugó Mesehősök című vegyes technikájú rajzának ára 110 ezerről 340 ezer forintig emelkedett, El Kazovszkij Tájkép dupla fejjel című lapjáért pedig a 40 ezres indulás után 260 ezer forintot adott a nyertes licitáló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.