BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Grafikákkal zárul az aukciós szezon

Csütörtök délután 17 órától rendezi 33. grafikai árverését az Arte. A Virág Judit Galériában kalapács alá kerülő 198 tétel egyaránt tartalmaz rajzokat, valamint sokszorosított és alkalmazott grafikai lapokat – ezeket megtekintve a teljes 20. századi magyar rajz- és grafikai művészet főbb irányvonalai kirajzolódnak előttünk.

Az Artétól megszokott módon most is a 20. század első felének alkotásai játsszák a meghatározó szerepet a kínálatban. Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla, Bálint Endre, Derkovits Gyula, Farkas István, Kassák Lajos, Kondor Béla, Scheiber Hugó egy-egy kivételes grafikával szerepel az árverésen. Barcsay Jenő a húszas évek végén sajátos konstruktivizmust alakított ki, amelyben a geometrikus, a nonfiguratív és a figurális elemek egyaránt jelen vannak. Hegyek című színes szitanyomata (kikiáltási ár 17 ezer forint) azonban már a teljes absztrakció jegyében született 1987-ben. A kortársakat ezúttal olyan neves képzőművészek képviselik, mint például Nádler István, Bányász Éva, Siflis András vagy Baranyay András. Nádler István a hatvanas évek közepén indult neoavantgárd mozgalom egyik meghatározó alakja. 1987-ben tussal és aranyfestékkel készített Keretbe feszítve című lapját (kikiáltási ár 46 ezer forint) a zenei hatásokra épülő felszabadult formavilág jellemzi. Baranyay életművének jelentős részét az egy-egy témára készített kísérletekből álló sorozatok teszik ki. Műveinek jellegzetes tematikája – arcképek, önarcképek, redukált testrészletek, kezek – a hetvenes évek elejére alakult ki. Baranyay fényképekkel dolgozik, mégis teljes mértékben képzőművész: a fotografikus felület és szemlélet, illetve a festői-grafikai beavatkozás, hozzáállás keveredik a munkáiban. A fényképek ugyanakkor nem önálló műalkotásként, hanem vegyszerrel megmunkált, színezett, kivágott, átsatírozott, elmosott, egymásra nagyított, bemozdult részletként jelennek meg egy-egy képén. Baranyay egész életművében benne van a romantika és a Soren Kierkegaard filozófiája iránti vonzódás, valamint a 20. század személytelen világának kritikai megfogalmazása. Kézfogás című ofszetlitográfiája (5 ezer forint) jelentős és jellegzetes példája művészetének.

Jó néhány különleges szövegillusztráció is felbukkan a csütörtöki árverésen. Gyulai Líviusztól például Villon-illusztrációkra (5 ezer forint), Kass Jánosnak pedig a teljes Ótestamentumi mappájára (60 ezer forint) licitálhatnak az érdeklődők.

Az aukció után – a szokásokhoz híven – kiállítással kerekíti le a szezont Marsó Diana. A június 16.–július 4., valamint augusztus 4–29. között nyitva tartó nyári kiállításon Bálind István Nő kutyával című, 1999–2008 között készült sorozatának lapjait lehet megnézni és megvásárolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.