BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil a kőolaj ára az előző napi esés után

A nyersolaj szabadpiaci ára csütörtökön reggel stabilizálódott a hordónkénti 134 dollár feletti szinten az előző napi, az amerikai nyersolajkészletek váratlan múlt heti növekedését követő meredek áresés után.

Az amerikai nyersolaj-és petrolkémiai termékkészletek alakulásáról közölt szerdai adatot a piacon annak bizonyítékaként értelmezik, hogy az emelkedő benzinárak hatására mérséklődött a világ legnagyobb fogyasztó országában az üzemanyag iránti kereslet. Az olajpiacot befolyásolja a Fed döntése is a kamatok szinten tartásáról. Vége lett a kamatmérséklési szériának, amely folyamatosan csökkentette a dollár árfolyamát, ami viszont hozzájárult a nyersolaj árának múlt évi megduplázódásához. A Fed nyilatkozata arra utal, hogy esetleg csak az év vége felé lehet szó kamatemelésről.

A nyersolaj-tartalékok 0,8 millió hordóval emelkedtek a múlt héten, - az elemzők 1,4 milliós csökkenést vártak -, és a fűtő- és dízelolajat tartalmazó, feldolgozott olajtermékek tartalék is nőtt, 2,8 millió hordóval, 1,9 millió hordós csökkenést váró előrejelzés mellett. Ugyanakkor a benzintartalék minimális mértékben, 0,1 millió hordóval csökkent, miközben ennél a terméknél az elemzők éppen 0,2 millió hordós emelkedést valószínűsítettek.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate (WTI) a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel hordónként (159 liter) 134,35 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 20 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 2,45 dolláros esés után 134,55 dolláron fejezte be a napot.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök reggel 134,04 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 29 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 2,13 dolláros esés után 134,33 dolláron zárt.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.