BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

500 dolláros olajár? Irán szerint elképzelhető

A következő két-három évben hordónként 500 dollárra is emelkedhet a kőolaj ára a mostani 125-ről, ha tovább gyengül a dollár és feszültebbé válik a geopolitikai helyzet – figyelmeztetett Irán OPEC-küldöttségének a vezetője.

 A diplomata rámutatott arra, hogy a közel-keleti térség teljes olajexportja veszélybe kerülhet, ha Irán ellen katonai támadást hajtanának végre vitatott nukleáris programja miatt. A küldöttségvezető szerint, ha újabb háború törne ki a térségben, akkor nem csak az iráni kőolaj nem jutna el a nemzetközi piacokra, de senkié a régióból. Ez pedig nem egyszerűen áremelkedést, hanem valóságos árrobbanást okozna.

Elemzők szerint egy katonai csapásra válaszul Irán lezárhatná az Irán és Omán között húzódó Hormuzi-szorost. A szűk tengerszorost a szakértők olyan stratégiai pontnak tekintik, ahol meg lehet fojtani az olaj világpiacát. A vízi úton napi 17 millió hordó olaj halad át, és korlátozottak a lehetőségek e mennyiség alternatív útvonalakon történő szállítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.