BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Műkincsvédelmi jogszabályok az interneten

Bekerültek a kulturális örökség és a műtárgyak védelmével kapcsolatos magyar jogszabályok az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO örökségvédelmi jogszabály-adatbázisába (UNESCO Cultural Heritage Laws Database). A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azokat a jogszabályokat vetette fel az adatbázisba, amelyek a műtárgyak (ingó kulturális javak) forgalma szempontjából jelentősek, azaz külföldi kereskedők, gyűjtők, szakértők számára is fontos az ismeretük.

A www.unesco.org/culture/ natlaws oldalon Magyarországra keresve elérhető dokumentumok között szerepel a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény, a jogellenesen kivitt kulturális javak visszaszolgáltatásáról szóló 2001. évi LXXX. törvény, valamint a kulturális javak kiviteli engedélyezésének részletes szabályairól szóló 17/2001. (X. 18.) NKÖM-rendelet. A törvények szövegét kiegészíti egy angol és francia nyelven is olvasható összefoglalás, amely a műtárgyak, kulturális javak magyarországi védelmének a rendszerét mutatja be. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.