BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez történt a héten a budapesti börzén - Csökkenő BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hivatalos részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 727 ponttal, 3,3 százalékkal csökkent, 20.969 ponton zárt pénteken. Az index a 2007. év végi 26.236 pontos értékénél 5.267 ponttal, 20,1 százalékkal alacsonyabban áll.

A hét elején jó hangulat uralkodott a nemzetközi tőzsdéken, az optimizmust erősítette az olaj árának csökkenése. A hét közepétől viszont megindult egy negatív korrekció, miután romlott a pénzügyi részvények megítélése, továbbá csekély mértékben drágult az olaj. Az Európai Központi Bank csütörtöki döntésével változatlanul 4,25 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatot.

Piaci elemzők szerint a döntés nyomán csökkent az idei kamatemelés valószínűsége. A pénzpiacokon a hét végén a dollár látványosan erősödött az euróval szemben, és a piacon már trendfordulóról beszélnek: az euró hat éve tartó erősödése után megkezdődhet a dollár árfolyamának javulása.

A nemzetközi események mellett itthon a vállalati gyorsjelentések is befolyásolták a héten a részvényárakat, továbbá a Mol piacán hatalmas zuhanást váltott ki az osztrák OMV bejelentése, miszerint eláll a Mol felvásárlásának szándékától. Piaci elemzők szerint az OMV lépése előre látható volt, miután az Európai Bizottság már korábban jelezte, hogy fenntartásai vannak az összefonódással kapcsolatban. Az OMV az után döntött a visszalépésről, hogy a bizottság közölte: nem fogadná el az OMV javasolta kötelezettségvállalásokat.

A Mol kezdettől fogva elutasította az OMV ajánlatát, a visszavonás a vállalat szerint elismerése annak, hogy az OMV terve "értékromboló, és mindenfajta gazdasági és stratégiai ésszerűségnek híján van" A piacon leginkább az találgatták, hogy mi lesz az OMV Molban meglévő 20 százalékos részesedésének a sorsa, bár az osztrák cég sietve közölte, hogy egyelőre nem kíván megválni a pakettől, és az elemzők is kizárták azt a lehetőséget, hogy a piacon értékesítené.

Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója közlése szerint a papírok későbbi sorsa a közép-kelet-európai energetikai piac változásának függvénye. A héten az "A" kategóriás vállalatok közül a Magyar Telekom, a Richter, az Egis, a Rába és az FHB tette közzé gyorsjelentését. A vezető tőzsdei cégek közül a jövő héten jelent a Mol és az OTP. A jelentések közzétételére az új szabályok szerint a negyedév zárását követően 60 nap áll rendelkezésre, így számos vállalat csak augusztus végén hozza nyilvánosságra az eredményeit.

A Richter eredményével kapcsolatos negatív várakozások beigazolódtak, a cég negyedéves profitja jelentősen elmaradt az elemzői várakozások átlagától. A gyógyszergyár a második negyedévben 2,91 milliárd forint konszolidált, mérleg szerinti nyereséget ért el, ami 72 százalékos visszaesés 2007 második negyedévéhez képest, hat hónap alatt pedig 29 százalékkal 13,13 milliárd forintra csökkent a profitja.

A cég eredményét a devizás kintlévőségeken és a deviza betéteken elszámolt árfolyamveszteség rontotta, a nem realizált pénzügyi veszteség mintegy 5,6 milliárd forintot tett ki, míg a nettó pénzügyi veszteség megközelítette a 4,8 milliárd forintot a félév végén.

A Richter csoportszintű árbevétele 3,2 százalékkal 114,8 milliárd forintra nőtt 2008 első félévében. Az Egis a Richterrel ellentétben az erős forint és a gyenge dollár miatt elszenvedett árfolyamveszteségeinek nagy részét fedezeti ügyletekkel kompenzálni tudta, így a pozitív pénzügyi eredménynek is szerepe volt abban, hogy a társaság adózott profitja 56 százalékkal 8,08 milliárd forintra nőtt az üzleti év első kilenc hónapjában. Az április-júniusi negyedévben az adózott eredmény 2,23 milliárd forint volt, ami viszont 5,4 százalékkal elmarad a bázistól.

A gyógyszergyár kilenc hónap alatt 71,7 milliárd forint árbevételre tett szert, ami 3,3 százalékos bővülés. A Magyar Telekom csütörtökön publikált gyorsjelentése szerint a társaság 53,67 milliárd forint nettó eredményt és 335,76 milliárd forint árbevételt ért el az idén az első félévben, a profit 57 százalékkal, a bevétel 2,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt héten a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek.

A kis- és közepes papírok árfolyamváltozását tükröző BUMIX index értéke 25 ponttal, 1,1 százalékkal 2.316 pontra csökkent. Az egész heti forgalom 117 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 70,6 milliárd forint értékben születtek üzletek. A Mol részvények ára 1.995 forinttal, közel 10 százalékkal esett, a papír 18.005 forintot ért pénteken záráskor.

Az OTP 180 forinttal, 2,6 százalékkal erősödött, 7.050 forinton zárta a hetet. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 1,6 százalékkal 794 forintra csökkent. A Richter 1.375 forinttal, 4,1 százalékkal 32.425 forintra gyengült. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis ára a múlt héten 525 forinttal, 3,5 százalékkal 14.685 forintra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.