BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ékszerek jelentik a biztos pontot

A tavaly őszinél nagyobb tételszámú és összkikiáltási értékű ékszeranyagot visz kalapács alá holnap este a BÁV. Akkor 230 tétel várt gazdára, körülbelül 22 millió forintos árról, most viszont 320 tételre várnak licitet, 32 milliós összértékben.

Az árszint ezúttal néhány ezertől 1,2 millió forintig terjed. A legdrágább tételek között a szokásokhoz híven női briliánsgyűrűket találunk: a 257. számú platinagyűrűt (1,2 millió forint) karmos foglalatban egy nagyobb, a 276. számú fehérarany példányt (800 ezer forint) egy nagy és két apró csiszolt gyémánt díszíti, míg a 185. és 194. számú fehérarany gyűrűkön (990 ezer, illetve 680 ezer forint) ismét egy-egy nagyobb briliánst találunk. A függők közül kiemelkedik a 275. tételszámmal, 650 ezer forintról induló 14 karátos arany és ezüst darab. A gyöngysoron függő, kaleidoszkópmintás ékszert 140 briliáns díszíti, és 1910 körül készült (ha elfogadjuk ezt a datálást, akkor csak nagy túlzással alkalmazható rá a katalógusban szereplő art deco stílusmegjelölés).

Aki ritkaságra vágyik, annak egyebek között a 273. és 274. tételre érdemes figyelnie. A két tárgy eredetileg egyetlen ékszer, egy a 19. század közepén készült, apró gyémántokkal díszített szív alakú melltű volt, amelynek nyitható hátlapja egy kis hajfürttartót rejt. A viktoriánus aranyművesség jellegzetes termékének számító ékszer medalion része 450 ezer, függő része 250 ezer forintról indul – és csak remélni lehet, hogy a két tétel azonos gyűjtőhöz kerül, aki ismét egyesítheti a darabokat.

Ugyancsak különlegesség a 208. számmal induló jade Buddha-függő, amelynek értékét aranykeretelés és 43 briliáns emeli (250 ezer forint). Az alacsonyabb árkategóriában találunk egyebek mellett filigrán díszítésű ezüstszelencéket (288., 290 tétel, 16, illetve 12 ezer forint), 19. századi orosz ezüst kegytárgyat (192. tétel, 40 ezer forint) vagy ezüst ceruzakészletet (286. tétel, 12 ezer forint). Az aukciót néhány tucat ezüst asztalnemű zárja: étkészletek, kávéskészletek, tálak, vázák, kannák.

Az ékszerárverést követő napon – a tavaly szeptemberivel ellentétben – nem speciális grafikai aukciót rendez a BÁV, hanem vegyes képzőművészeti anyagot visz kalapács alá (a döntést alighanem a festményeknek a grafikákhoz viszonyítva magasabb árfekvése indokolja). Kvalitás szempontjából azonban így is az egyedi és sokszorosított grafikák jelentik az anyag erősebb oldalát – a nívósabb festményeket a november második hetében sorra kerülő nagyárverésére tartogatja a cég. Egyebek között Deák Ébner Lajos, Telepy Károly, Rippl-Rónai József rajzai, Mácsai István, Duray Tibor festményei, Bak Imre, Kass János, Szabó Vladimír sokszorosított lapjai, Victor Vasarely plexiszobra emelhető ki a zömmel kevésbé ismert 19–20. századi magyar és külföldi alkotók műveit tartalmazó, 160 tételnyi kínálatból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.