BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európai hurrikán az árupiacon

Elsőre tartósnak is tűnhet az árupiacok mélyrepülése, amiben központi szerepet most az európai fogyasztó játszik. Az öreg kontinensen egyre csökken a vásárlási kedv, ami a recesszió beálltát sejteti a nagy gazdaságokban (elsősorban Németországban), időlegesen elterelve a félelmet az egyébként továbbra is fennálló inflációs nyomásról.

A félelmet generáló tényezők átrepülése az atlanti óceán keleti felére libikóka szerűen csapott vissza az euró-dollár kurzusra, és megfordította a szélirányt az árupiacon is. Ez lehetőséget teremthet az inflációs robbanás beálltával kalkuláló befektetőknek, hogy megint olcsóbban jussanak hozzá kedvenceikhez: az aranyhoz és a kőolajhoz.

Mivel a dollár-euró árfolyam február óta nem látott szintre süllyedt - 1,43-as értéken is mérték a közös pénzt Amerikában - a kőolaj tengerentúli jegyzése 26 százalékkal maradt el a július 11-ei rekord 147,27 dolláros árától: az amerikai könnyűolaj hordója ma 107,32 dollárig eresztette le repülési magasságát. Az inflációs félelem űzte arany is 4 napja játszik berepülést, csak a mai kereskedésben 16 dollárt veszített egy uncia az értékéből (2 százalék), és 789,56 dolláron landolt a londoni nemesfém piac kora délutáni platformján.

Ha közelebbről megnézzük a világgazdaság állapotát, akkor közel sem lehetünk biztosak az infláció enyhülésében. A távol-keleti óriások továbbra is dübörögnek: ha nem is produkálnak két számjegyű bővülést, gazdaságaik 7-8 százalékos növekedése akkor sem feltételez koplalást. Piaci elemzők szerint az év végére szinte biztos, hogy megint 900 dollár fölé kerül egy uncia arany ára, ahogy a kőolajhordók sem valószínű, hogy 110 dollár alatt találják meg nyugalmi állapotukat. A két vezető deviza kurzusában történt irányváltás sem biztos, hogy tartósan megmarad.

Európában most nem nyúlnak a kamathoz, viszont a részlegesen beerősödött dollár miatt kevéssé vált sürgetővé a Fed kamatemelése: vagyis a kamatkülönbözet biztosan megmarad még egy darabig. Ez visszakényszeríti majd az euró-dollár árfolyamot is annak megszokott medrébe, újabb lendületet szabadítva el a dollár eszközöktől az árupiacokra menekülő befektetőknek, akik közül néhányan biztosan későn kapcsolnak majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.