BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajsza a nagyobb hozamokért

A legtöbb befektetési alap teljesítményét behatárolja, hogy az alap tájékoztatójában rögzített befektetési politika mit tesz lehetővé. Egy kötvényalap teljesítménye a kötvények, egy részvényalapé a részvények árfolyammozgásától függ. Ha egy részvénypiac 30 százalékkal zuhan, és az alap ezzel szemben „csak” 23 százalékot veszít, akkor az egy kifejezetten jól kezelt alap, befektetői viszont aligha elégedettek.

Nem kell azonban feltétlenül beletörődni a veszteségbe. Jó megoldás lehet egy úgynevezett abszolút hozamú alap, amely szakít a hagyományos referenciaindex-központú stratégiával, és fő célja az, hogy mindenféle körülmények között pozitív eredményt érjen el. Ez úgy sikerül, hogy nem egyetlen eszközkategóriában mozog, nagyon széles a befektetési palettája. Tarthat a portfóliójában hazai és külföldi részvényeket, kötvényeket, pénzpiaci instrumentumokat, sőt, származtatott termékekbe is fektethet, de felvehet short pozíciókat is, akár még tőkeáttétellel is.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. 2006 elején létrehozta Magyarország első global macro abszolút hozamú származtatott alapját, az Aegon Citadella Alfa Származtatott Befektetési Alapot, amelynek befektetési politikája igen közel áll az úgynevezett globális „macro hedge fund” típushoz, amelyet Soros György Quantum alapja tett híressé. Az ilyen szemléletmódú alap gyakorlatilag „bármibe” fektethet a felügyeleti előírások határain belül. Így ha bárhol a világon felbukkan egy kedvező befektetési lehetőség, képes azt kihasználni. A Citadella Alfa portfóliójára elsősorban hazai és nemzetközi részvények, részvényindexek és devizapozíciók jellemzők, de akár az árupiacokon is befektethet. Mivel az alap származtatott, így a határidős ügyletek révén kétszeres tőkeáttételt is felvehet, vagyis ha az alapban lévő eszközök árfolyama 1 százalékkal mozdul el, akkor a vagyon akár 2 százalékkal is változhat. A Citadella egyébként eső piacon is érhet el nyereséget, ugyanis vételi mellett, fedezetlen eladási pozíciókat is nyithat.

Az alap benchmarkja a rövid lejáratú kötvények hozamát követő RMAX index, a célja pedig, hogy bármilyen piaci környezetben a rövid kötvényeknél magasabb nyereséget hozzon azoknak, akik legalább egy évig fialtatják tőkéjüket az alapban. Az alapkezelő által megcélzott hozam hosszabb távon évi 15-20 százalék. A fenti stratégia eddig sikeresnek bizonyult. A Citadella Alfa az elmúlt két évben – 2006 és 2008 augusztusa között – 41,1 százalékos nominális, vagyis 18,79-os éves hozamot ért el. Ugyanez idő alatt az alap befektetési politikájához igen közel álló Tremont Hedge Fund index Globális Makro részindexe csak 32,21 százalékot, vagyis évi 14,98-ot emelkedett.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő vezető termékmenedzsere

Az abszolút megtérülés atyja

John Maynard Keynes angol matematikust és közgazdászt, a modern makroökonómia megteremtőjeként sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy ő volt az első úgynevezett global macro szemléletmódot követő, abszolút hozamra törő portfóliómenedzser is.

Keynes a nagy gazdasági világválság és a II. világháború idején, 1928-tól 1945-ig kezelte a King’s College Cambridge Chest Alapot, amely 13,2 százalékos éves átlagos hozamot ért el, szemben a UK Broad Country Indexszel, amely ugyanez idő alatt –0,5 ért el évente.




Keynes a nagy gazdasági világválság és a II. világháború idején, 1928-tól 1945-ig kezelte a King’s College Cambridge Chest Alapot, amely 13,2 százalékos éves átlagos hozamot ért el, szemben a UK Broad Country Indexszel, amely ugyanez idő alatt –0,5 ért el évente.

Tájékoztatás Az alap múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.