BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hercegi műkincsek eladósorban

Lavinát indíthat el a brit múzeumi világban, és sok, letétben lévő remekmű piacra dobásához vezethet Sutherland hercegének nemrég nyilvánosságra hozott ajánlata, amely szerint a skót nemzeti galéria 100 millió fontért (közel 30 milliárd forint) megvásárolhatna két rendkívüli jelentőségű, 1945 óta az állandó kiállításán szereplő Tiziano-festményt. A Diana és Akteon, illetve párdarabja, a Diana és Kallisztó az Art Newspaper számítása szerint a szabadpiacon 300 millió fontot is megérne, hiszen ehhez fogható régi festmények évtizedek óta nem kerültek kalapács alá. A herceg által kínált „diszkontot” elsősorban az indokolja, hogy komoly adókedvezményt jelent a műalkotások közgyűjtemény részére történő eladása.

A megszabott értékesítési feltételek viszonylag kedvezőek: az edinburghi múzeumnak a londoni National Galleryvel közösen kellene előteremtenie a pénzt, méghozzá az első képért járó 50 milliót 2011-ig, a második részletet pedig 2013–2015 között. A két múzeum a jövőben közösen birtokolná a remekműveket, és azokat felváltva – de párdarabokról lévén szó, mindig együtt – állíthatná ki. A kedvező feltételek ellenére azonban korántsem biztos, hogy sikerül összegyűjteni az óriási összeget. Az utóbbi évtizedek legnagyobb beszerzéséhez, egy Raffaello-Madonnához „mindössze” 22 millió fontot kellett összekalapoznia a londoni nemzeti galériának, és ez is messze meghaladta az intézmény rendes vásárlási keretét.

Jóllehet John Leighton, a skót nemzeti galéria főigazgatója inkább egy letét végleges megvásárlásának lehetőségeként, semmint veszélyként kommunikálja a herceg ajánlatát, az eset a

Times szerint lavinát indíthat el a brit múzeumi életben. A romló gazdasági helyzet és a kiemelkedő műalkotások szédítő aukciós árai mellett egyre több tulajdonos dönthet úgy, hogy Sutherland hercegéhez hasonlóan „bekaszálja” a családi műgyűjtemény egy részének az árát. Mivel a brit múzeumok anyagi lehetőségei messze elmaradnak a külföldi (amerikai, közel-keleti vagy orosz) magángyűjtőkéi mögött, ez a folyamat nyilván az utóbbiaknak – és persze az árveréseket lebonyolító aukciósházaknak – kedvezne.

A Sutherland hercegi család tulajdonában lévő, Edinburghben letétbe helyezett Bridgewater-gyűjtemény a két Tiziano-kép nélkül is több mint két tucat elsőrangú régi festményből áll, amelyek összesített piaci értékét elemzők egymilliárd fontra teszik. A kollekció „olvadása” már korábban megkezdődött: Tiziano Venus Anadyomene című alkotását 2003-ban volt kénytelen 11,6 millió fontért megvásárolni az edinburghi múzeum, hogy ne kerüljön árverésre. A londoni National Gallery Tiziano egy férfiportréját veszítette el: ennek letéti szerződését 2005-ben mondta fel a tulajdonos, Halifax grófja, aki most 30-50 millió fontért szeretné értékesíteni a művet. VG


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.