BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Képzeletbeli magyarországi város

Sűrűn követik egymást az események a most kezdődő antikváriumi aukciós szezonban. Az elkövetkező hetekben számos árverést látogathatnak az érdeklődők, a megszokotthoz illően színes kínálattal.

A sort az Antiquarium Hungaricum csütörtöki aukciója nyitja meg. A kalapács alá kerülő 319 tétel a lehető legkülönbözőbb témaköröket érinti, a helyiratoktól a gasztronómiai köteteken át egészen az érdekes aprónyomtatványokig. Vályi András Magyarországnak leírása című, 1796–99-es kiadású műve (305. tétel) az értékes könyvritkaságok közül való, és 150 ezer forintos kikiáltási árról indul. A kommunisták magyarországi uralmának érdekes kordokumentuma Marosán György 1962-ben kelt, az MSZMP Központi Bizottságának címzett levele (144.), amelyben lemond párt- és állami funkcióiról, és amelyért 15 ezer forinttól lehet licitálni. Az ideológiamentes olvasmányra vágyókat azonban nyilván jobban érdekelheti az az 1821-es, grazi kiadású német borászati szakkönyv (269.), amelyet nemzedékeken át használtak hazánkban is, és amelyből többek között azt is megtudhatjuk, hogyan ismerjük fel a „hamis borokat”. A ritkaságnak számító kötet kikiáltási ára mindössze 10 ezer forint.

A Pastinszky Antikvárium szeptember 26-i árverésének a kínálatában többek között egy rendkívül gazdag vizitkártya- és kabinetkép-kollekció (40.) szerepel, amely betekintést nyújt a magyar fotótörténet korai szakaszába. A 400 darabos gyűjtemény 150 ezer forintos árról indul. A magyar közgazdasági statisztika első jelentős képviselőjének számító Fényes Elek műve, az 1847-ben, Pesten kiadott Magyarország leírása (137.) rendkívül érdekes pillanatfelvételt nyújthat hazánk reformkori állapotáról, és akár már 20 ezer forintért is gazdára találhat. Aki pedig még távolabbi időkre kíváncsi, annak Ottendorf Henrik 1663-ban íródott, Budáról Belgrádba című útleírása (193.) lehet izgalmas olvasmány. Speciális kortörténeti forrás a magyarországi nemzetiségek történetéből a Magyarország Tót Közművelődési Társulat alakulásával, működésével kapcsolatos, magyar és szlovák nyelvű dokumentumokat, leveleket tartalmazó irategyüttes (83.), amelyért 100 ezer forinttól indulhat a licit.

Az Országház Antikvárium kétnapos aukciójának második napján, október 4-én a 379 tétel között számos értékes és ritka grafika is található. A legmagasabb kikiáltási árról, 250 ezer forintról az a Hartmann Schedelnek 1493-ban, Nürnbergben megjelent krónikájából származó színezett fametszet indul (230.), amely ősnyomtatvány, és egyben Buda első ismert ábrázolásaként tartják számon. Bár kevésbé nagy, 50 ezer forintos kikiáltási árú, de igazi csemegének számít az a szintén a Schedel-krónikából való metszet (247.), amely egy képzeletbeli magyarországi várost ábrázol a 15. századból. Száz évvel későbbre kalauzol bennünket a Georg Braun és Frans Hogenberg által 1597-ben, Kölnben kiadott Civitates orbis terrarum Érsekújvárt és Visegrádot egy lapon mutató színezett rézmetszete (257.), amelyért 100 ezer forinttól lehet majd licitálni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.