BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klasszikusok és fiatalok

Színes kiállítási programmal, változatos tárlatokkal nyílnak meg újra a nyári hónapokra jellemző csoportos kiállítások után a fővárosi galériák. Festmények, grafikák, fotográfiák, szövött képek, installációk várják az érdeklődőket szeptemberben.

Szeptember 26-ig lehet megtekinteni Moreno Pincas Zsidó nyár című kiállítását. A Bulgáriában született, 1949-ben Izraelbe emigrált, festészeti tanulmányait Tel-Avivban és Párizsban folytatott, jelenleg is e két utóbbi városban élő művész tárlatát a Zsidó Nyári Fesztivál keretében mutatja be a Ráday Galéria. Pincas lendületes, fiatalos festészetének témái az élet kellemes pillanatai, az ünnep, az ünnepi áhítat.

A Ráday utcának a kortárs művészeti életben betöltött egyre jelentősebb szerepét jól mutatja az ott megnyíló vagy jelentősen átalakuló galériák nagy száma. Az APRoPODIUM Galéria már egy éve működik a Ráday utcában, ám 2008 júniusában a korábbival gyökeresen szakító programmal új életet kezdett. Célja, hogy a kortárs művészeti piacon még kevésbé ismert művészeknek, friss diplomás fiataloknak nyújtson bemutatkozási lehetőséget, illetve kísérleti projekteknek, kifejezetten a kiállítótér adottságaira építő installációknak adjon teret. Asztalos Zsolt Fehér/White című tárlata október 17-ig tekinthető meg.

A Nessim Galéria egy kortárs holland fotográfusnő, Carla van de Puttelaar munkáiból nyújt válogatást. A művész a női testet állítja alkotásainak középpontjába, s annak apró sérülésein, sebein keresztül vizsgálja képei tár-gyát. Sebezhetőség, tökéletlenség, ugyanakkor szigorú képi rend jellemzi a fényképeket. A Mi nők, szerintem című kiállítás október 10-ig várja az érdeklődőket.

Holnap nyílik, s ugyancsak október 10-ig tart nyitva a Vintage Galéria legújabb tárlata, amelynek keretében Kepes György fotográfiái láthatók. Az 1906-ban született, 2001-ben elhunyt művész a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult, ám életének nagyobb részét Berlinben, majd Chicagóban töltötte. A festészettel felhagyva érdeklődése az új médiák felé fordult: filmterveket, forgatókönyveket készített, és a fotóhasználat újfajta lehetőségeit kutatta.

A képzőművészet funkciójának, lehetőségeinek megkérdőjelezése, kereteinek feszegetése korunkban is jellemző tendencia. Ennek egy tipikusan 21. századi példáját nyújtja a Liget Galéria Fújj című kiállítása, ahol négy fiatal alkotó – Fischer Judit, Mécs Miklós, Surányi Miklós és Vándor Csaba – munkái láthatók. A tárlatról a következőképpen fogalmaznak a művészek: „E kiállítás a graffiti gyökereiből táplálkozik. Egyikünk sem része a törzsnek, nem is kívánjuk azt szélesíteni. Amit mutatnánk, azok inkább elágazások, vagy az elágazások elágazásainak elágazásai végén lifegő néhány kis levél, netán tetű.”

Szintén a legfiatalabb generáció egyik képviselője, Koralevics Rita mutatkozik be a NextArt Galéria jelenlegi, Fészkem az otthonom című, október 1-jéig látható kiállításán. Koralevics Rita 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tanszékén. Redukált színvilágú, a fekete és fehér ellentétére épülő, letisztult formavilágú munkái családi viszonyokat, emberi kapcsolatokat jellemeznek. A művész egyszerű képi eszközök segítségével találja meg a valóságosban a szürreálist; a reális elemek misztikussá, talányossá nőnek képein.

A Várfok Galéria szeptember 11-én két kiállítással indítja az őszi szezont: az XO Teremben a galéria 18 éves fennállása alkalmából rendezett Tegnap után… című jubileumi csoportos kiállítással, a Várfok Teremben pedig Sebastian Weissenbacher tárlatával. Az osztrák festőművész legtöbb műve a giccs mechanizmusát próbálja meg leleplezni, s megmutatni egy mindinkább a való világ elfogadott pótlékává váló mesterséges környezet abszurd, groteszk és elferdített manifesztációit.








Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.