BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Klasszikusok és kuriózumok

A BÁV nagyon rosszul sikerült múlt heti festményaukciójánál (lásd keretes írásunkat) sokkal színvonalasabb képzőművészeti anyagot vonultat fel e hét végén a Belvedere Szalon és az Abigail, így aztán a sikerre is nagyobb esélye van a két cégnek.

Forró Tamás szombat délután közel kétszáz festményt, grafikát, fotót és kisplasztikát visz kalapács alá. A szokatlanul erős 19. századi mezőnyben megtaláljuk többek között ifjabb Markó Károly carrarai látképét (116. tétel, induló ára 2,2 millió), Telepy Károly két lenyűgöző tájfestményét (76. és 167. tétel, 1,8, illetve 1,2 millió forint), Székely Bertalan Erdei patak című kartonját (75. tétel, 550 ezer), Barabás Miklós akvarelljeit (38. és 55. tétel, 120, illetve 160 ezer), Feszty Árpád Pásztorok látomása című kompozícióját (141. tétel, 950 ezer) és az egyik leghíresebb 19. század közepi bécsi csendéletfestő, Schaeffer Béla egy jellegzetes alkotását (111. tétel, 1,2 millió forint).

A Belvedere anyagában a 19. századi képek modern klasszikusaink – Rippl-Rónai, Szőnyi, Vaszary, Kmetty, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Bernáth Aurél – alkotásaival, Bornemisza Géza, Nagy Oszkár és más nagybányai mesterek festményeivel, Barcsay, Matzon Ákos, Rafael Győző Viktor geometrikus absztrakt munkáival váltakoznak. Az aukció egyik „felfedezettje” a 20. század első felében élt szabadkai festő, a késői szecessziótól inspirált Farkas Béla lehet, akitől két igen dekoratív képet visz kalapács alá Forró Tamás (45. és 103. tétel, 160, illetve 650 ezer forint). A legmagasabb árról Szobotka Imre Amszterdami kikötő című, 1926–27 körül készült vászna (37. tétel) indul. A kubista formajegyeket természetközelibb látásmóddal „megszelídítő” képért 5,5 millió forint a minimális ajánlat.

Az Abigail Galéria vasárnap tartja őszi festményaukcióját, a Művészetek Palotájában. Hajdú Katalin majdnem kétszázötven tételt vonultat fel, köztük kifejezetten sok kortárs szobrot. Szilárd Klára alkotásai (150., 153., 154. tétel, 300–360 ezer forint) csapágyakból, fogaskerekekből, csődarabokból és egyéb gépalkatrészekből készültek, míg Fajó János, Liptay Mátyás és Kilár István letisztult, absztrakt kő-, fa- és bronzformákban gondolkozik, Kerényi Jenő kisbronzai (195–196. tétel, egyenként 90 ezer forint) pedig az emberi alakból indulnak ki.

A festménykínálatban megtaláljuk az Abigail „törzsgárdájához” tartozó A. Tóth Sándor, Bartl József, Mártonfi Benke Márta, Misch Ádám, Nemcsics Antal, Esse Bánki Ákos, Bíró Antal, Joseph K’dar alkotásait. A külföldön élő-élt magyar származású művészek bemutatását ezúttal az 1928-ban, Baján született és 1974-ben, Párizsban elhunyt Vajtó Ágotával (Agathe Vaito) folytatja a galéria. A második világháború után emigrált művész absztrakt és szürrealista fázisok után jutott el az aukciós kínálatban is képviselt oldott, természetelvű festői nyelvéhez; kisebb pasztellképei (184., 210., 216. tétel) mindössze 95 ezer forintról indulnak, míg a Fekvő akt című olajfestményért (17.) 550 ezertől lehet versenybe szállni.

A Belvedere-hez hasonlóan egyébként az Abigail is felvonultat több komoly 19. századi festményt. Markó András Olasz táját (91. tétel) 4,6 millió forintról, Bruck Lajos (201.) és Böhm Pál (95.) zsánerképeit egyenként 2,8 millióról, Telepy Károly hegyi táját (84.) 1,9 millióról indítja Hajdú Katalin. A legnagyobb kikiáltási árú tétel Aba-Novák Vilmos Tiszai bárkák című, 1933 körül készült műve: a 110-szer 125 centiméteres temperaképért 22 millió forintot vár a galéria. A kép nemcsak a szakirodalomból lehet ismerős, hanem onnan is, hogy azonos kikiáltási és leütési árral szerepelt az Abigail 2005. decemberi aukcióján.

Szélsőséges eredmények a BÁV-nál

Minden eddiginél világosabban megmutatkozott a BÁV múlt heti ékszer- és festményaukcióján, hogy a cég az előbbi területen egyértelműen piacvezetőnek számít, viszont a festményeknél legfeljebb nagyárverésein tud sikeres anyagot csatasorba állítani.

A keddi ékszerárverésen a 320 tétel körülbelül háromnegyede elkelt, majdnem 27 millió forintért; a magas árfekvésű darabok mind gazdára találtak, némelyik nem is alapáron.

A szerdai festményaukción ezzel szemben a tételek kevesebb mint harmadára volt jelentkező, és a 6,4 millió forintos összforgalom töredéke volt a 16,8 milliós induló értéknek.

A keddi ékszerárverésen a 320 tétel körülbelül háromnegyede elkelt, majdnem 27 millió forintért; a magas árfekvésű darabok mind gazdára találtak, némelyik nem is alapáron.

A szerdai festményaukción ezzel szemben a tételek kevesebb mint harmadára volt jelentkező, és a 6,4 millió forintos összforgalom töredéke volt a 16,8 milliós induló értéknek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.