BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem biztosítják a pénzpiaci alapokat

Az amerikai kormány úgy döntött, mégsem nyújt biztosítást a mintegy 3,29 ezer milliárd dollárt kezelő amerikai pénzpiaci alap mindegyikének, mivel a múlt heti tőkekivonási hullám időközben sokat veszített az erejéből. Szeptember 19-én már csak 5,2 milliárd dollárt vittek el a befektetők az alapokból, ez elenyésző a megelőző két nap bukásához képest, amikor 133,3 milliárd dollárt tett ki a tőkekivonás.

A kockázatmentes befektetésnek számító állampapíralapokban akkor rendült meg a befektetők bizalma, amikor a 60 milliárd dollárt kezelő Reserve Primary Fund bejelentette: befektetői hozam helyett veszteségre számíthatnak, az alap befektetési jegyeinek árfolyama ugyanis a Lehman Brothers csődje miatt egy dollár alá esett. Az amerikai pénzpiaci alapok történetében utoljára 14 esztendeje fordult elő hasonló esemény.

Az ezután eszkalálódó tőkekivonási hisztériát követően az alapkezelők beavatkozásra kérték a kormányt, amely először azt ígérte, egy éven át kárpótolja a befektetőket a befektetési alapokon elért veszteségekért. Később azonban a heves kritikákat és a tőkevesztés mérséklődését látva a pénzügyminisztérium finomított a terven, csak azoknak ad kárpótlást, akik még szeptember 19-e előtt helyezték el megtakarításukat pénzpiaci alapokban.

Az eredeti bejelentést azért bírálta az amerikai bankszövetség (ABA), mert az alapok biztosítása versenyhátrányba hozhatja a bankbetéteket. Ezeket ugyanis a szövetségi betétbiztosító csak 100 ezer dolláros határig biztosítja, míg a pénzpiaci alapoknál ilyen korlát nem lenne. Az alapok így teljesen kockázatmentesen érhetnének el magasabb hozamot, mint a bankbetétek, így a befektetők átpártolhatnak hozzájuk, ennek a likviditási válságtól egyébként is sújtott bankok érthetően nem örülnének.

Az államnak is problémát okozhat a pénzpiaci alapok garantálása. A befektetők ugyanis ennek hatására a nem garantált állampapírpiacból az alapokba vihetik át a pénzüket. Egy ilyen eladási hullám pedig a kötvényhozamok emelkedésével járhat, és ez megnehezítheti – a nemrég bejelentett 700 milliárd dolláros bankmentő csomag miatt feltehetően alaposan megugró – az államadósság visszafizetését is. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.