BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszerűtlen az állampapíralap

A harmadik negyedévben sem valószínű, hogy nő a kötvényalapok vagyona, július óta is rengeteg tőkét vontak ki az ügyfelek ezekből a befektetési formákból – derül ki a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég adataiból. Ennek legfontosabb oka a gyenge teljesítmény: a hosszú lejáratú állampapírhozamokat mérő MAX index hatalmasat esett év közben, és csak nemrég tért vissza januári szintjére, a rövidek teljesítményét jelző RMAX mutató pedig mindössze 5,37 százalékot emelkedett az év eleje óta, és ez természetesen az alapok hozamán is meglátszik.

Mivel a bankbetétek teljesítménye bőven lekörözi a biztonságosnak mondott állampapírokét, nem csoda, hogy az egyre volatilisebb és kockázatosabb befektetésnek tűnő hosszú kötvényalapokból az év eleje óta már 43,2 milliárd forintot vettek ki, ebből a harmadik negyed eddig eltelt részére 11,24 milliárd jutott. A rövid kötvényalapok még többet – az év elejétől 66,2 milliárd, július 1-je óta 13,9 milliárd forintot – veszítettek a hűtlen befektetők miatt.

A hosszú kötvényalapok teljesítménye a harmadik negyedévben a csökkenő állampapírhozamok miatt már szépen emelkedett ugyan (a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének adatai szerint az elmúlt három hónapban átlagosan 4,3 százalékos hozamot értek el), de éves szinten még mindig félszázalékos mínuszban állnak. A forintalapú konstrukciók közül egyébként az OTP Maxima három hónapos teljesítménye emelkedik ki 6 százalékot is meghaladó hozammal, de 5 százalék fölött hozott a konyhára a K&H Alapkezelő kötvényalapja, és a mostanában a CIB kötvényalapjába beolvadó IE Hunnia Államkötvényalap is.

A mostanában súlyosbodó tőkepiaci pánik a nemzetközi kötvényalapoknak is kedvez, a befektetők ugyanis, úgy tűnik, az egyre kiszámíthatatlanabb részvény- és árupiacok helyett mind szívesebben választják a biztonságos állampapírt. Emiatt a hét első napjain mind Európában, mind a tengerentúlon csökkentek a kötvényhozamok, ez alaposan feltornázhatja majd a kötvényalapok teljesítményét is. A Volksbank euróalapú kötvényalapja egyébként rövid távon nagyon jól áll: egyhavi hozama 4,54, a háromhavi csaknem 10 százalékos volt a héten.

A rövid kötvényalapok közül a fekete bárány még mindig az OTP Optima. Július 1-jétől több mint 11 milliárd forintot vontak ki belőle, vagyis azóta vagyona 11,2 százalékát veszítette el. Nem csoda: az alap éves hozama mindössze 3,4 százalékos lett, ez ugyan kategóriájában nem számít kiemelkedően rossznak, a befektetők – érthetően – kevesellhetik. A K&H Aranykosár és a Concorde rövid kötvényalapja azonban hiába ért el lényegesen magasabb – 5,6-5,7 százalékos – hozamot egyéves és rövidebb távon is, mint az Optima, szintén szenved a tőkekivonástól.

A még rövidebb futamidejű állampapírokba fektető pénzpiaci, illetve likviditási alapok helyzete sem szívderítőbb: a harmadik negyedévben eddig 4,6, illetve 5,7 milliárd forintos tőkevesztésen vannak túl. A két alacsony kockázatú alaptípus magasabb hozamot ért el ugyan, mint a kötvényalapok, ám teljesítményük még így sem körözte le az inflációt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.