BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlón a részvényalapok

Régen nem volt ilyen siralmas évük a részvényalapoknak. A világ tőzsdéi az MSCI World index szerint 12 hónap alatt több mint 15 százalékot süllyedtek, a részvényekbe fektető alapoknak pedig még ennél is rosszabbul ment. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint a hazai alapkezelők tiszta részvényalapjai mintegy 25 százalékot hanyatlottak egy év alatt, a részvénytúlsúlyos befektetési alapok vagyonának pedig az ötöde vált köddé a medvepiacon.

A hazai piacon egy kézen meg lehet számolni, hány olyan részvényalap volt, amelynek befektetői nem veszítettek vagyonukból az elmúlt esztendőben. A legjobban közülük a CIB Alapkezelő privát ügyfeleknek kínált Impreszszió Private Banking alapok alapja és a Raiffeisen feltörekvő piacokon befektető EMEA-részvényalapok alapja teljesített; mindkettő enyhe pluszban áll 12 hónap után. Az egy számjegyű mínusz is ritkaságszámba megy egyébként a részvényalapoknál. Tíz százalék körüli vagy az alatti veszteséget csak három hazai alap produkált: a Quaestortól a Tallér részvényalap, illetve az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő két terméke, a közép-európai részvényalap és az euróban denominált, a klímaváltozás hatásaiból profitáló cégekbe fektető Climate Change.

A nemzetközi porondon sem jobb a helyzet: a nagy alapkezelők ugyanúgy képtelenek voltak ellenállni a tőzsdei süllyedésnek, mint a magyarországiak. Mindössze néhány alap befektetői mondhatják el magukról, hogy egy év után legalább nominálisan a pénzüknél vannak. Ezek a relatív értelemben vett sikeralapok jellemzően a hitelpiaci válságnak kevésbé kitett biotechnológiai, energetikai, infrastrukturális részvényekben, illetve a latin-amerikai piacokon forgatták a pénzt.

A padlón lévő részvényárak sokakat vásárlásra csábíthatnak, az elmúlt napokban azonban több szakember is figyelmeztetett: a piacok nagyon érzékenyek, egy-egy rossz hír akár napon belül is többszázalékos esést okozhat a tőzsdéken. A hitelpiaci válság még javában tart, és pesszimista elemzők szerint az idén további tíz százalékot is eshetnek az indexek. Kockázat nélkül azonban nincs nyereség, és az is igaz, hogy a legnagyobb vagyonokat ügyes befektetők éppen a gazdasági válságok idején halmozták föl.

A hazai alapkezelők közül azonban eddig csak kevesen mertek rizikózni, hogy kihasználják az extrém alacsony árfolyamokat. A Generali Alapkezelő volt az egyik kivétel, amely négy részvénytúlsúlyos alappal rukkolt ki a nyáron, a másik bátor játékos pedig a Budapest Alapkezelő lett, feltörekvő piaci részvényalapjával. Az említett részvényalapokban közös, hogy azokat az ágazatokat és földrajzi régiókat szemelték ki, amelyek viszonylag értékállónak bizonyultak az elmúlt hónapokban. Ennél kétségtelenül jóval merészebb vállalkozásba fogott a CIB Alapkezelő, amely a krízistől talán legnagyobb mértékben sújtott bankszektorba fektető alapok alapja konstrukciót készül hamarosan elindítani, ennek befektetési jegyeit a jövő hét végéig lehet jegyezni. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.