BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Teljes Armageddon" – Mi lesz, ha nem válik be az amerikai pénzügyi mentőakció?

Hiába született meg a döntés a hitelválság megakadályozására szánt segélyről, az amerikai politikusok egy része nem nyugodott meg. Mindenkit egy kérdés foglalkoztat: mi történik, ha a hatalmas állami injekció nem segít?

"A lehetőség a teljes pénzügyi Armageddon és világválgság" - ismertette a Politiconak a lehetséges forgatókönyvet a Fed egy korábbi alkalmazottja. A bennfentes egyben hozzáteszi a költői kérdést is: hova lehetne innen továbblépni? Esetleg Amerika államosíthatná a teljes bankrendszert.

Miközben hivatalosan senki nem ejt szót arról, hogy egy 700 milliárd dolláros segélycsomag kevésnek bizonyulhat a helyzet megoldására, néhány csöndes szakértő már a menekülési utakon gondolkozik. Egyelőre nincs "B-terv" arra az esetre, ha a tőkeinjekció nem működne. Az államnak valószínűleg ebben az esetben folytatnia kellene pénzügyi mentőakcióját. Mint ahogy a képviselőház pénzügyi bizottságának vezetője kijelentette: "a magánszektor sodort minket ekkora bajba, az államnak kell kimenekítenie belőle."

A képviselők hétfőn azon vitatkoztak, pontosan hogy fessen a mentőakció terve. Az elfogadást követően a szakértők figyelik a hitelpiacot, elsősorban azt, csökken-e a szövetségi kormány által meghatározott és a magánbankok által használt kamatszint közti különbség. Ha igen, a piac valószínűleg kezd megnyugodni, ha nem, nyitott kérdés, mi történik. A lap szakírói szerint ebben az esetben az állam tovább folytatja majd a megmentést célzó vásárlásokat, hogy milyen mértékben és milyen területeken, az jelenleg még kérdéses.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.