BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vásároljunk olcsón értéket

Nagyon sok mindent mondhatnánk a piacok elmúlt egy évben nyújtott teljesítményéről, de pozitív jelzőkkel – néhány kivételtől eltekintve – meglehetősen nehezen illethetnénk a szegmenseket. Jelenleg mind a hazai, mind a nemzetközi részvény- és kötvénypiacok egyaránt hatalmas zuhanásokon vannak túl. Noha volt már a mostaninál idegesebb a légkör, a befektetők pedig bizonytalanabbak is az elmúlt egy évben, a főbb hangulatindikátorok – például a részvényekre kiírt put és call opciók aránya (Equity Put/Call Ratio) vagy a piacok volatilitását mérő VIX index – feszültebb helyzetet mutatnak, mint 2007 szeptemberében. Az ehhez hasonló nehéz időket a befektetők igen nehezen viselik, ilyenkor könnyen elpattan a húr.

A magyar származású tőzsdeguru, André Kostolany nagyon szellemesen és fölöttébb lényegre tapintóan jegyezte meg, hogy a piacokat alapvetően két dolog mozgatja: a mohóság és a félelem. Emelkedő piaci környezetben a befektetők hajlamosabbak a kockázat habzsolására, a mohóságra. Ilyenkor még azok is részvényvásárlásra adhatják a fejüket, akiknek kockázatviselési képessége vagy befektetési időhorizontja ezt nem javallaná, a magas hozamokról ugyanis senki sem szeretne lemaradni. Euforikus környezetben pedig – valljuk be – többnyire nehéz is ellenállni a hívogató csábításnak. Ugyanakkor a piacok legtöbbször ciklikusan mozognak: a fák sajnos nem nőnek az égig, a konjunktúrát dekonjunktúra követi. Ha az árfolyamok már derekasan esnek, a legtöbb – korábban a mohóságtól elvakult – kisbefektetőn a félelem lesz úrrá, és kiszáll. Ezzel pedig elköveti a legnagyobb hibát: drágán vásárolt és olcsón adott el, így pedig nehéz pénzt keresni, veszíteni viszont annál könnyebb.

Miért nem vásárolunk hát olcsón és adunk el drágán? Főleg azért, mert ezt az alapvető elméletet a gyakorlatban már csöppet sem egyszerű megvalósítani, noha vitathatatlan, hogy akinek mégis sikerül, az rengeteget kereshet hosszú távon. Így próbál működni az Aegon Value Származtatott Befektetési Alap is, amely az úgynevezett „distressed assets” kategóriára specializálódott, vagyis az a célja, hogy olyan befektetési eszközöket vásároljon, amelyek különböző gazdasági és piaci tényezők miatt rendkívül alulértékeltté váltak, vagy amelyek piacán pszichológiai okokból komoly pánik alakult ki, s így valós értékük alatt forognak. Az extrém módon túlértékelt eszközöknél vagy az euforikus hangulatú piacokon viszont fedezetlen eladási (vagy más néven short) pozíciókat is felvehet az alap, amelyek segítségével eső piacon is kiemelkedő hozamokra tehet szert.

A nagyon alul- vagy túlértékelt eszközökben történő pozíciófelvétel jellemzően nem rövid és közép-, hanem csak hosszabb, két-három éves távon kifizetődő, ekkorra viszont a helyes eszközökben történő pozíciónyitás igen jelentős hozamot eredményezhet. Fontos jelezni, hogy mivel az alap nem kereskedési szemléletű, így nem használ a pozícióira stop-loss megbízást, hanem a pozíciók méretezésével, azok mixével, korrelációinak a figyelembevételével próbál védekezni a komoly volatilitás ellen. Az Aegon Value befektetési politikája nem trendkövető, hanem alapvetően kontrariánus jellegű, vagyis a piac ellen játszik annak szélsőséges kilengésekor, miközben alapvető piaci megközelítése érték-orientált.

Az alap elsősorban részvényekben, kötvényekben, piaci indexekben, árukban, devizákban szándékozik felvenni pozíciókat, de elérhető számára minden tőkepiaci instrumentum. Az Aegon a Value alapba az idén is olyan eszközöket keres, amelyek alulértékeltnek tűnnek, azt kedveli, ha rossz hír, pánik kering az adott befektetésről. Az év első heteiben még tartózkodott a vásárlástól, majd a február–márciusi mélypontok közelében európai biztosítók, ingatlannal foglalkozó cégek papírjaiba fektette a vagyont. Sajnálatos módon azonban ezek a részvények tovább estek, ám a májusi csúcsok idején S&P 500 és DAX index kontraktusok eladásával sikerült megvédeni a portfóliót a zuhanástól. Június–júliusban, amikor ismét komolyabb pánik bontakozott ki, az alapkezelő ezeket a határidős eladásokat lezárta, és originális gyógyszergyártókat vásárolt.

Az Aegon Value – származtatott alap révén – ki tudja használni a határidős piacokban rejlő lehetőségeket. Ez tovább növeli ugyan az alap kockázatát, de egyben a várható hozamát is fokozhatja. Az alap referenciaindexe a rövid lejáratú kötvényindex, az RMAX. A portfóliókezelő célja, hogy évente 5-10 százalékponttal felülteljesítse a referenciaindexet.

Hogy az Aegon Value befektetési stratégiájában mekkora hozampotenciál rejlik, jól példázza, hogy Recovry néven hasonló befektetési politikájú fedezeti alapot tervez indítani október elején a tavalyi év legsikeresebb hedge fund kezelője, az 1000 százalékos hozammal büszkélkedő Paulson & Co. is.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.