BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vetni kell, hogy aratni lehessen

Szeptember 18-a jeles dátumként fog bevonulni a tőkepiacok történetébe, hiszen a pánik nagysága 1929 óta nem volt ekkora mértékű. Az elmúlt hét elején a Lehman csődje, a Merrill Lynch felvásárlása és az AIG óriásbiztosító államosítása jelezte, hogy a globális pénzügyi rendszer az összeomlás szélén van, és a hét közepére nyilvánvalóvá vált, hogy a piaci szereplők a jegybankok elképesztő méretű segítsége ellenére sem tudják kezelni a helyzetet.

A pánik hétfőn robbant ki, de a diszfunkcionalitás csütörtökön öltött totális méreteket. Az amerikai, európai pénzügyi irányítás rájött arra, hogy a pénzpumpálás kevés, szükség van a fiskális hatóságok beavatkozására is, és az egyetlen lehetséges megoldás a „toxikus eszközök” állami megvásárlása maradt. Emellett szükségessé vált az állami garancia kiterjesztése a pénzpiaci alapokra. A szabályozók számos országban még tovább mentek: betiltották a pénzügyi szektor részvényeinek short eladásait. Mindezek az intézkedések valószínűleg szükségesek és elégségesek a pénzügyi piacokon a bizalom helyreállításához, a hitelválság krónikus és legfájóbb részén, az erőszakos likvidálásokon ezzel már túl vagyunk. Érdemes tehát az igen kedvező beszállási pontokat olcsó részvényvásárlásra felhasználni.

Az olaj árfolyama hasonló vargabetűket írt le, mint a részvénypiacok, azzal a különbséggel, hogy a fekete aranynál mind az esés, mind az azt követő emelkedés intenzitása és mértéke jóval nagyobb volt. A világnak az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő szerint be kell rendezkednie egy a korábbi években megszokottnál jóval magasabb olajárra, 2010-ig átlagosan 100–125 dollár közötti árfolyamra lehet számítani. A fosszilis tüzelőanyagok utóbbi években bekövetkezett robbanásszerű drágulása, az egyre fokozódó környezetszennyezés, valamint a felgyorsuló globális felmelegedés következtében napjainkra egyre nagyobb hangsúlyt kap a zöldipar. A klímaváltozáshoz kapcsolódó új iparágak mára a nemzetközi gazdaság részévé váltak. A legtöbb ilyen cég már ma is nyereséges, nagy valószínűséggel a növekedés java még hátravan.

A fenti okok vezettek az első hazai ökoalap, az Aegon Climate Change Részvény Befektetési Alap tavaly júliusi létrehozásához. Az alap portfólióját túlnyomórészt devizakülföldi társaságok nyilvános forgalomba hozatal során kibocsátott részvényei alkotják. Az elsődleges befektetési célpontok azok a vállalatok, amelyek bevételeinek döntő hányada a globális éghajlatváltozásból eredő üzleti lehetőségek kiaknázásából (például környezetgazdálkodás, energiahatékonyság, „clean technologies”), alternatív erőforrások hasznosításából (megújuló energia, vízgazdálkodás, agrokémia) és a mezőgazdasági tevékenységből származik (biotechnológia, állattenyésztés, halgazdálkodás, agrártechnológia, agrármeteorológia). Az alapkezelő nem fektet be társadalmi, környezeti és etikai szempontok alapján megkérdőjelezhető, például a hadiiparban, szerencsejáték-üzletben tevékenykedő vagy állatkísérleteket végző cégek papírjaiba, viszont kiemelt figyelmet szentel olyan vállalatoknak, amelyek pozitív környezeti és társadalmi teljesítménnyel rendelkeznek.

Az Aegon az alap portfóliójának kialakításakor a törvényi előírásokon túl a biztonságot és a maximális diverzifikáció elveit tartja szem előtt, vagyis csakis a befektetési kategóriába sorolt, nyilvánosan forgalomba hozott, és külföldi tőzsdén jegyzett papírokat vásárolja. Az alap referenciaindexe a világ részvénypiacait reprezentáló MSCI AC World Free Index, célja pedig ennek évenként minimum 2 százalékkal való felülteljesítése.

A Climate Change alap euróban és forintban egyaránt elérhető, így a befektetőknek különböző devizában denominált megtakarításaikat átváltás nélkül fialtathatják benne. Ráadásul az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztári tagoknak ez év februártól módjukban áll, hogy az úgynevezett Klímaváltozás portfólió segítségével érjék el nyugdíjcéljaikat, miközben hozzájárulnak környezetünk védelméhez is.

Arról, hogy a befektetés hátterében meghúzódó klímaváltozás mennyire kulcsterület, mi sem tanúskodik jobban, mint a jelenleg az USA-ban gőzerővel zajló elnökválasztási kampány. Eddig úgy tűnik, akár Barack Obama, akár John McCain nyeri a küzdelmet, valószínűleg jóval komolyabban veszi majd az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, mint a mostani kormányzat, amely még a kiotói egyezményhez sem volt hajlandó csatlakozni.


Tájékoztatás

Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.