BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A német ingatlanalapok kihasználják a válságot

Ingatlan. Az idén hét-nyolc milliárd eurós tőkebeáramlásra számító német nyílt végű ingatlanalapok a következő két évben akár 25 milliárd eurót is befektethetnek a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon – állítja a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb jelentésében. Az összeg nagyjából 85 százaléka a kontinensen maradhat, ötöde pedig a német piacba áramolhat. Az alapok működéséből emellett Európa érett, likvid piacai profitálhatnak a legtöbbet: Nagy-Britannia és Svédország például együttesen a kihelyezett tőke 15 százalékára számíthat.

A jelenleg öt százalék fölötti, London központjában elérhető hozam miatt a brit főváros fontos befektetési célpont maradhat az ott ma is aktívan jelen lévő alapok számára. 2008 első fél évében 860 millió euróra tehető befektetéseikkel a német nyílt végű alapok voltak a londoni belváros egyik legnagyobb befektetői. Az alapok tőkéjük 15 százalékát a jövőben ázsiai és amerikai piacokon fektethetik be. Ázsia az alapok tőkekihelyezéséből akár 10 százalékkal is részesedhet.

Kelet-Közép-Európában is aktívak a német ingatlanalapok – állítja Pavel Schanka, a CBRE kelet-közép-európai tőkepiacokért felelős társigazgatója. A német nyílt végű alapok ma a régió vezető befektetői, részarányuk a piacon 2008 első fél évében elérte a 25 százalékot.

Iryna Pylyplchuk, a CBRE európai vezető elemzője, a jelentés szerzője így kommentálta a tanulmányt: „Az alapok erős akvizíciós programjának egyik fő mozgatórugója a magas likviditásuk.” Februárban a likviditás szintje elérte a 22 milliárd eurót, ez nagyjából eszközeik értékének 27 százalékát jelenti. Amellett, hogy ötmilliárd euróra tehető vásárlásaikkal az alapok nagyon aktív vevőknek bizonyultak az elmúlt hat hónapban, a nettó tőkebeáramlás négymilliárd eurót tett ki ebben az időszakban, és ezt júliusban további 1,2 milliárd euró követte.

Noha a német nyílt végű ingatlanalapokat, úgy tűnik, nem érintette közvetlenül a hitelválság, a megváltozott üzleti környezetre még az eddiginél is konzervatívabb befektetési szemlélettel reagálnak. Ezért főleg csak első osztályú és központi elhelyezkedésű ingatlanokat vásárolnak, amelyek biztos bevételt, alacsony kihasználatlanságot és hosszú távú befektetést jelentenek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.